CERIMÒNIA AL VATICÀ

El papa Joan Pau II ja és beat

Benet XVI proclama Wojtyla davant de més d'un milió de fidels que omplen la plaça de Sant Pere i els carrers dels voltants

És la primera vegada en els últims 1.000 anys d'història de l'Església catòlica que un pontífex beatifica el seu predecessor

Una imatge del papa Joan Pau II destaca entre els milers d’assistents a la seva beatificació, avui, a la plaça de Sant Pere del Vaticà.

Una imatge del papa Joan Pau II destaca entre els milers d’assistents a la seva beatificació, avui, a la plaça de Sant Pere del Vaticà. / CLAUDIO ONORATI (EFE)

3
Es llegeix en minuts
EFE / VATICÀ

Benet XVI ha proclamat avui beat  el seu antecessor, Joan Pau II (1920-2005), en una solemne cerimònia que se celebra a la plaça de Sant Pere del Vaticà, a la qual assisteixen més d'un milió de persones de tot el món.

El nou beat ha estat proclamat a les 10.38 hores, i els fidels presents a la plaça de Sant Pere i els carrers i places adjacents han aplaudit durant diversos minuts, mentre sonava música sacra i onejaven els milers de banderes que porten els fidels.

A la façana principal de la basílica de Sant Pere ha estat descobert un retrat gegant del nou beat, en què es veu el papa Wojtyla somrient amb l'estola vermella, una còpia d'una foto del 1995.

La proclamació s'ha produït després que el cardenal vicari de Roma, Agostino Vallini, acompanyat del postulador de la causa, el polonès monsenyor Slawomir Oder, hagi sol·licitat al Papa la beatificació (inscriure'l al llibre dels beats).

El fèretre, davant l'altar major

Després ha llegit una biografia del primer pontífex polonès de la història, nascut a Wadowice el 18 de maig del 1920 i mort a Roma el 2 d'abril del 2005.

"Acollint el desig del cardenal Agostino Vallini, el nostre vicari general per a la diòcesi de Roma, d'altres germans en l'episcopat i de molts fidels, i després d'haver obtingut l'opinió de la Congregació per a la Causa dels Sants, amb la Nostra Autoritat Apostòlica concedim que el venerable serf de Déu Joan Pau II, papa, d'ara endavant sigui anomenat beat", ha estat la fórmula de beatificació pronunciada per Benet XVI.

El Papa ha estipulat que la festa litúrgica del flamant beat se celebrarà el 22 d'octubre, aniversari del començament del seu pontificat (el 1978). Després de la proclamació, les càmeres de televisió han enfocat el fèretre del papa Wojtyla, col·locat davant de l'altar major de la basílica de Sant Pere.

Reliquiari amb sang de Wojtyla

Sobre el taüt ha estat col·locat l'Evangeliari de Lorsch, d'època medieval, un dels evangeliaris més preats custodiats a la Biblioteca Apostòlica Vaticana. Conté els evangelis de Lluc i Joan.

Després de la proclamació, sor Tobiana, la monja polonesa que va cuidar Joan Pau II fins a la seva mort, i sor Marie Simon Pierre --la religiosa que es va curar de manera inexplicable per a la ciència de la malaltia de Parkinson que patia, fet que ha portat a la beatificació de Joan Pau II-- han portat fins a l'altar major un artístic reliquiari fabricat per a l'ocasió amb una petita ampolla amb sang de Wojtyla.

En els seus sis anys de pontificat, Benet XVI ha proclamat 34 sants i gairebé 600 beats, la majoria espanyols. Benet XVI concelebra la missa amb els cardenals presents a Roma i el secretari de Joan Pau II Mieczslaw Mokrzycki.

87 països presents

Per a la comunió, Benet XVI usa el calze que va utilitzar en els últims anys Joan Pau II i porta una casulla i una mitra que també van pertànyer al seu antecessor, ha informat el Vaticà.

Notícies relacionades

La cerimònia és un fet històric sense precedents, ja que en els últims 1.000 anys de l'Església catòlica cap papa havia proclamat beat el seu predecessor, com ha passat avui. Encara que Benet XVI va decidir al principi del seu pontificat que no oficiaria cerimònies de beatificacions i només en faria de canonitzacions, ha fet una altra vegada una excepció.

Més d'un milió de persones es congreguen a la plaça vaticana i els carrers pròxims, segons fonts de la policia. Delegacions de 87 països assisteixen a la cerimònia. Cinc cases reials, entre elles la d'Espanya, 16 caps d'Estat i set primers ministres són presents al Vaticà. Unes 80.000 plantes, procedents de la regió italiana de la Pulla, al sud, adornen el recinte vaticà.