Anàlisi

Per fi, codi ètic

2
Es llegeix en minuts
Carlos Jiménez Villarejo
Carlos Jiménez Villarejo

Exfiscal anticorrupció

ver +

L' entrada en vigor del codi ètic de la policia de Catalunya és una bona notícia per al sistema democràtic i per a totes les policies d'aquest país. Codi que complementa una altra mesura de modernització del nostre sistema de seguretat, el decret d'instal·lació de videovigilància a les dependències policials de la Generalitat que va entrar en vigor el 30 de juny.

Catalunya és el primer país d'Europa que assumeix i compleix expressament les recomanacions del Consell d'Europa del 2001 per impulsar un procés d'aprofundiment democràtic dels cossos policials. Partint del fet que el servei policial està concebut amb la finalitat de preservar la pau cívica, prevenir, detectar i investigar actuacions delictives i protegir els drets humans, aquest codi és un instrument òptim per arribar a aquests objectius. Més enllà de les reticències que ha generat durant la seva llarga tramitació, el codi promou i enforteix un model de seguretat pública amb dos fins essencials: la defensa de l'ordenament democràtic i el servei a la comunitat. Amb aquest objectiu, desenvolupa amb més precisió els principis d'actuació policial que, de forma molt succinta, estan continguts en la llei policial estatal de l'any 1986, incorporada literalment en l'ordenament autonòmic policial. Per aquest motiu, enuncia drets i deures policials que no solament afecten els agents, sinó també les autoritats policials i la mateixa organització d'aquests serveis. I afavoreix el que és una antiga reclamació de totes les instàncies internacionals: que la normativa policial fos més clara, precisa i, sobretot, més accessible a tots els ­ciutadans.

Notícies relacionades

El codi, que pel seu caràcter deontològic està mancat de qualsevol contingut sancionador, ha de ser assumit per tots els cossos policials, no solament pel fet que sigui una norma legal i de compliment obligat, sinó perquè reforça i prestigia la condició policial, destacant i difonent la transcendència de les seves funcions en tots els àmbits. Les normes contingudes en el codi, com es diu expressament, consoliden el model ja existent de policia democràtica. I estan justificades en una funció pública que és titular d'un poder intrusiu i coactiu sobre els ciutadans que, a més a més, s'exerceix amb una àmplia discrecionalitat. Tot plegat exigeix que estigui dotada de les instruccions professionals corresponents i de normes de contingut essencialment ètic per, entre totes elles, orientar i fixar més bé la manera d'exercir aquesta funció evitant qualsevol excés i protegint més eficaçment els ciutadans. En definitiva, és una honra per a totes les policies de Catalu-

nya disposar a partir d'ara d'aquest instrument normatiu, de contingut essencialment orientador i de promoció de valors, basat en el rigorós respecte a la dignitat humana i que concreta, entre d'altres, els principis rectors de legalitat, imparcialitat, integritat i no-discriminació, especialment en la relació amb les víctimes.