NOUS MODELS DE FAMÍLIA

Pioneres a mig gas

Catalunya és pionera a Espanya en l'aplicació d'un carnet monoparental amb mesures de suport escolar, econòmic i de vivenda per a aquestes famílies. Però encara són minoria les dones que demanen aquest títol.

Una dona ensenya el seu carnet de família monoparental.

Una dona ensenya el seu carnet de família monoparental. / JOAN PUIG

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL

1. El perfil majoritari: dones amb fills de menys de 21 anys

Les aproximadament 250.000 famílies monoparentals existents a Catalunya responen en un 80% dels casos al perfil de dona sola, amb fills de menys de 21 anys, divorciada i a qui l'exmarit no paga pensió o bé li paga una pensió d'una quantitat molt baixa. L'obtenció de compensacions econòmiques per fer front a la càrrega de responsabilitat d'aquesta situació és una llarga reivindicació femenina.

2. Els nombrosos beneficis d'un carnet pioner

El novembre del 2009 es va presentar el carnet de família monoparental. Hi tenen accés mares sense parella amb fills a càrrec, divorciades que no reben la pensió de l'exmarit, viudes amb menors a càrrec i també dones amb fills i que han estat objecte d'abandonament o violència masclista. Els avantatges de disposar del carnet se centren en tres àmbits. A l'escola, el carnet permet tenir prioritat en els criteris d'admissió als centres educatius, així com en l'accés a ajudes i beques. A la universitat, els estudiants pertanyents a famílies monoparentals disposen d'una rebaixa del 50% de la matrícula. I hi accedeixen de forma gratuïta si es tracta de famílies amb dos o més fills o amb la presència d'un fill discapacitat.

Pel que fa a la vivenda, el títol de família monoparental permet també accedir a ajudes per a pisos protegits per valor de fins a 8.900 euros, en funció de la renda familiar. També en el transport públic, s'ofereix a les famílies monoparentals els mateixos descomptes que tenen les famílies nombroses. Programes públics comL'estiu és teu,d'estades d'estiu per a escolars, també ofereixen avantatges a aquest tipus de famílies. I pel que fa a l'ajuda per nen, es tracta d'una prestació de 745 euros anuals fins que el nen compleixi 6 anys.

3. La por limita l'ús dels avantatges a 14.000 famílies

Pocs mesos després de l'entrada en vigor del carnet, la Generalitat va constatar que no hi havia hagut, com era previsible tenint en compte els avantatges que concedeix, una petició massiva d'accés al títol de família monoparental. El motiu s'ha de trobar en el fet que les dones divorciades a qui la seva exparella no compensa amb la pensió justa tenen por de denunciar aquesta situació perquè podria reobrir ferides. I l'existència d'una denúncia és el requisit imprescindible per accedir al carnet de família monoparental. La responsable de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania, Carme Porta, explica que «a mesura que entren en vigor els avantatges econòmics i les ajudes a què dóna dret el carnet, es va incrementant el nombre de peticions». Porta recorda també que les famílies monoparentals poden deixar de ser-ho i per això el nombre de carnets va variant.

4. Model pioner i avenços en altres comunitats

Notícies relacionades

El model de la Generalitat és pioner a Espanya. Dimecres passat, a través d'una esmena del grup d'ERC-IU-ICV als pressupostos de l'Estat, acceptada pel grup socialista, es va acordar que totes les famílies monoparentals amb dos fills al seu càrrec es beneficiïn dels mateixos avantatges que les famílies nombroses.

Carme Porta lamenta que en pressupostos estatals anteriors es van aprovar mesures similars i finalment no van entrar en vigor. Per això, demana al Govern que «una vegada per totes elimini la confusió que es genera amb les famílies nombroses i segueixi l'exemple de Catalunya definint clarament el títol de monoparentalitat».