Les distincions

Catalunya es posa al capdavant de l'excel·lència universitària espanyola

Barcelona i Politècnica són premiades de nou, i Pompeu, Rovira i Virgili i Lleida, per primer cop

Cinc centres catalans figuren entre els 14 que han aconseguit el segell de qualitat internacional

Una classe a la Facultat de Química de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, ahir.

Una classe a la Facultat de Química de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, ahir. / XAVI MOLINER

2
Es llegeix en minuts
JORDI CASABELLA / BARCELONA
ANTONIO M. YAGÜE / MADRID

L es universitats catalanes s'han situat al capdavant en la competició en la qual participen la major part de les 78 universitats públiques i privades espanyoles per aconseguir un lloc destacat al mapa de qualitat del sistema universitari. El Govern, després ­d'escoltar una comissió internacional d'experts, va atorgar ahir el segell de campus d'excel·lència, que es concedeix per segon any consecutiu, a un nou grup d'institucions d'ensenyament superior. Dels 14 projectes guardonats, quatre estan encapçalats per les universitats de Barcelona (UB), Politècnica (UPC), Pompeu Fabra (UPF) i Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, mentre que la de Lleida (UL) participa en un ­cinquè.

Tal com va avançar EL PERIÓDICO dimecres, la UPF s'ha incorporat a la divisió més preada, la que agrupa les propostes que són competitives a nivell mundial, de la qual ja formaven part des del 2009 l'Autònoma (UAB), la UB i la UPC. Fa un any van ingressar en aquesta categoria quatre universitats madrilenyes (Complutense, Autònoma, Politècnica i Carles III), a les quals ara s'han afegit les de Sevilla, València, el País Basc i Saragossa. En la proposta que encapçala la universitat aragonesa hi col·labora la UL.

La UB i la UPC són, juntament amb la Politècnica de Madrid, les dues úniques institucions que han rebut el reconeixement de campus d'excel·lència internacional dues vegades. El 2009 totes dues van concórrer al certamen amb un projecte d'àmbit territorial al voltant de l'eix universitari de la part alta de la Diagonal barcelonina. En l'edició del 2010, la UB ha apostat per una proposta basada en el potencial de l'àrea sanitària, mentre que la UPC l'ha centrat en l'energia.

La URV de Tarragona ha aconseguit finalment la marca de campus internacional d'excel·lència d'àmbit regional europeu, que ja va perseguir el 2009. Al costat d'ella, les universitats de Vigo, Múrcia, Las Palmas, Salamanca i Granada també han ascendit de categoria. Les de Santiago, Oviedo, Cantàbria i Còrdova ja en formaven part.

BONA POSICIÓ / Els projectes de dues universitats catalanes més, la Universitat de Girona (UG), aliada amb la Universitat de les Illes Balears, i la Ramon Llull (URL), que hi ha participat en companyia de Deusto i Comillas, han rebut una valoració positiva del jurat. Això fa que augmentin les seves possibilitats d'aconseguir el segell de qualitat en la tercera i última edició del programa d'excel·lència, prevista per a l'any que ve. La virtut de la proposta de la UG radica en la recerca d'aliances transfrontereres amb universitats franceses, un dels aspectes innovadors que vol primar el ­programa de campus d'excel·lència que impulsa el Ministeri d'Educació.

Notícies relacionades

Els 14 projectes premiats, més set més que van ser guardonats el 2009 i havien sol·licitat finançament addicional, es repartiran 75 milions d'euros en crèdits ­retornables en condicions avantatjoses.

Una bona part dels fons entregats en la convocatòria del 2009 han estat utilitzats per les uni­versitats catalanes per completar les obres d'ampliació i millora dels campus que s'havien vist obligades a emprendre per complir amb les exigències de qua­litat de l'espai europeu d'educació ­superior. La retallada del finançament universitari els hauria impedit portar-les a terme si no haguessin recorregut als re­cursos del programa d'excel·lència.