La Catalunya despoblada

Renaixement del vell col·legi

Torrelameu (Noguera) reobre l'escola després de vuit anys tancada per falta de nens

Els nens del col·legi de Torrelameu, a classe.

Els nens del col·legi de Torrelameu, a classe. / RAMON GABRIEL / DEFOTO

2
Es llegeix en minuts
ROSA MATAS
TORRELAMEU

El pati del col·legi de Torrelameu (Noguera) s'ha tornat a omplir de rialles. Les dels vuit alumnes i també les dels seus pares, que han aconseguit la reobertura per als seus fills de 3 i 4 anys de l'escola on ells van anar quan eren nens i que feia vuit anys que estava tancada.

El poble era un dels molts de l'interior de Catalunya que es quedava sense nens durant l'horari escolar, tot i que n'hi havia entre els seus habitants. «Hi ha 42 nens, però la majoria van al col·legi a Lleida o a Corbins». És el còmput de Carles Coma, un dels pares que ha reclamat l'escola.

L'emoció era més gran en els adults que en els nens. «Estic supersatisfet que els nens puguin estudiar al col·legi en què jo vaig aprendre», explicava Agustí Rosell, emocionat, amb el seu fill Quim, de P-3. La seva alegria és compartida. «La il·lusió de veure'l obert és gran, perquè un poble sense col·legi és mig poble», afegeix Santi Vendrell, pare d'una altra nena. I no se li escapen altres avantatges, com tenir dues mestres, cosa que s'assembla molt a les classes particulars.

La guarderia municipal del poble va donar l'empenta als progenitors per emprendre la seva croada el 2008 amb una recollida de firmes dirigides a l'ajuntament i a Educació. A partir d'aquí, converses i el compromís rubricat pels pares de portar els seus fills al centre, rehabilitat amb 60.000 euros. Sis dels vuit alumnes, els de P-3, procedeixen de la guarderia. Les dues nenes de P-4 estudiaven a Corbins i Balaguer.

Implicació de la directora

Notícies relacionades

«Era una pena que els pocs nens del poble que havien compartit la guarderia se separessin». Eva Vilella recorda així els moments en què va començar a recollir suports per reobrir una escola en què ahir no hi va haver plors: «La mestra s'ho ha currat, ha estat aquest estiu a la guarderia». Es refereix a Maria Lores, la directora, que ha controlat fins i tot el dia a dia de les obres. A l'estrena d'ahir hi van anar l'alcaldessa, Núria Trullols (CiU), i el director d'Educació a Lleida, Antonio López, que va celebrar la notícia. «Tornar a obrir un centre és una cosa que no passa cada dia.Crec que hem encertat; ja es veurà d'aquí set anys», va comentar.

L'alegria de Torrelameu contrasta amb el silenci d'un altre pati de col·legi lleidatà, el de Bòixols, un nucli del municipi d'Abella de la Conca (Pallars Jussà). Els dos nens matriculats van cada dia a Isona. Els porten les seves famílies. L'última mestra, interina i mare d'un d'ells, projecta una guarderia també a Isona. «La Generalitat s'haurà gastat molt en vies ràpides per anar a Andorra, però ni tan sols manté aquí el transport escolar, tot i que ens en paga el cost», es queixava el pare, Andrés Hernández, que també veu alguna cosa positiva en el canvi: «El meu fill, en lloc d'estar amb cinc nens, estarà amb 25».