L'inici del curs

Els pares recelen del canvi de calendari

La FAPAC diu que la reforma només tindrà èxit si s'hi impliquen sindicats i patronals

La represa de les classes se salda quasi sense incidències a la xarxa escolar

Alumnes de l’IES Anna Gironella de Barcelona, amb els portàtils, ahir.

Alumnes de l’IES Anna Gironella de Barcelona, amb els portàtils, ahir. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

La principal organització de pares de l'ensenyament públic català, la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (FAPAC), va marcar ahir distàncies respecte a la Conselleria d'Educació i va mostrar els seus dubtes sobre els avantatges que es derivaran per a les famílies del nou calendari escolar, que introdueix una setmana de vacances al març. Per a la FAPAC, sense el compromís de les patronals, els sindicats i l'Administració per modificar i flexibilitzar els horaris laborals, el nou període de descans de l'alumnat es pot arribar a convertir en un «desgavell organitzatiu» sense cap implicació social en els canvis. A part d'això, la jornada inaugural del curs a penes va deparar sorpreses significatives.

Per evitar que el nou calendari comporti més inconvenients per a les famílies, la FAPAC va reclamar al conseller Ernest Maragall que «dialogui amb els agents socials» per buscar complicitats i subscriure acords. «Fins ara la conselleria no ha fet cap pas en ferm en aquest sentit, quan l'educació no pot deslligar-se de la resta d'activitats de la societat», va denunciar la federació en un comunicat.

Notícies relacionades

La Conselleria d'Educació va assegurar que únicament en dos centres, l'institut Narcís Xifra de Girona i l'escola Ítaca de Manresa, s'havia registrat algun tipus d'incidència. En el primer, un tall del subministrament elèctric va obligar a iniciar les classes amb retard i en el segon les obres de reforma no han acabat i han forçat a endarrerir l'obertura de les classes. Comissions Obreres va denunciar que a l'escola Riera Alta de Santa Coloma de Gramenet els pares amb fills a P-4 i P-5 havien renunciat a portar-los a classe com a protesta per unes obres inacabades. Una acció similar es va portar a terme a Sant Julià de Llor i Bonmatí (Selva) per denunciar el mal estat en què es troba l'edifici escolar.

LA DOTACIÓ DOCENT / Maragall va acudir a l'institut barceloní Anna Gironella, situat al Campus Mundet de la Universitat de Barcelona, a inaugurar el curs en companyia de l'alcalde de la ciutat. El titular d'Educació va rebutjar que existeixi un dèficit de 2.000 ensenyants a la xarxa pública com van avançar dilluns els sindicats. «Totes les aules tenen la dotació de professionals que els correspon per garantir la qualitat educativa», va dir, taxatiu. «Tenim una de les millors plantilles docents d'Europa en dotació», va afegir. El president de la Generalitat, José Montilla, va visitar a la tarda l'Institut Numància de Santa Coloma de Gramenet, on va destacar l'esforç realitzat per incrementar els efectius de la xarxa pública del curs 2010-2011 en 616 mestres i professors.