EL MARC LEGAL DELS CENTRES RELIGIOSOS

El Govern aposta per visibilitzar els temples

El reglament de la llei de cultes estableix pautes futures

Façana de la mesquita.

Façana de la mesquita.

1
Es llegeix en minuts
F. M.
BARCELONA

Garantir plenament l'exercici del dret fonamental a la llibertat religiosa i el respecte als altres drets i llibertats. Aquest és l'objectiu del reglament sobre centres de culte aprovat el 20 de juliol passat pel Govern. Els nous centres islàmics que obrin les portes tindran un marc normatiu únic, a diferència de la disparitat de llicències que els municipis han anat requerint fins ara. Per exemple, no podrà obrir un oratori amb un aforament que superi les cent persones en un carrer de menys de sis metres d'ample. Als centres en què no hi hagi seients definits, com és el cas de les mesquites existents a la planta baixa d'un edifici, la mesura d'aforament serà d'una persona per metre quadrat útil dels espais destinats a la celebració del culte.

Al mateix temps, aquest decret obliga els ajuntaments a reservar terrenys perquè puguin instal·lar-s'hi centres de culte. Els municipis disposen de nou anys per a aquesta planificació, en el marc de les seves futures revisions dels plans urbanístics locals.

DIGNIFICAR I VEURE / L'objectiu final del Govern és que, quan així ho permetin les arques de les entitats islàmiques, puguin començar a obrir-se mesquites pròpiament dites per aconseguir que mitjançant la visibilització i la dignificació d'aquests temples es normalitzi la presència ordenada de la religió musulmana. Una dignitat també consistent en el fet que, com afirma el reglament, la mesquita estigui ben comunicada per no dificultar el dret a la llibertat de culte. En altres paraules, s'insta els ajuntaments a no desplaçar les futures mesquites a polígons industrials que estiguin apartats del nucli urbà.

Notícies relacionades

En la introducció del reglament s'afirma la necessitat que les administracions públiques donin una resposta legal a la instal·lació de nous centres de culte a causa de l'augment de la immigració. Hi ha més de 200.000 persones que professen la religió musulmana a Catalunya.

La Generalitat sosté que el reglament i la llei de centres de culte no estableixen cap tipus de favoritismes, sinó un tracte rigorós a totes les confessions per evitar els conflictes, que, segons el parer de la Generalitat, segueixen sent, ara com ara, l'excepció.