DOTAT AMB UN MILIÓ D'EUROS

El Nobel de medicina distingeix els descobridors del virus de la sida i del papil·loma humà

Luc Montagnier, Françoise Barré-Sinoussi i Harald zur Hausen comparteixen el guardó

Luc Montagnier, Françoise Barre-Sinoussi i Harald zur Hausen

Luc Montagnier, Françoise Barre-Sinoussi i Harald zur Hausen

1
Es llegeix en minuts
EFE
ESTOCOLM

L'alemany Harald zur Hausen i els francesos Françoise Barré-Sinoussi i Luc Montagnier són els guanyadors del premi Nobel de medicina 2008 pels seus estudis sobre el càncer, segons ha informat avui l'Institut Karolinska d'Estocolm.

Zur Hausen va ser el primer científic que va establir una relació directa entre el virus del papil·loma i el càncer cervical, un descobriment que en aquell moment incomplia tots els dogmes, però que ha resultat d'una gran importància en el desenvolupament de la vacuna contra aquest virus. Per la seva part, els dos científics francesos van descobrir el virus d'immunodeficiència humana (VIH) causant de la sida.

Vides consagrades a la ciència

L'alemany, nascut el 1936 a Gelsenkirchen, va estudiar a Hamburg, Bonn i Düsseldorf, on es va doctorar el 1960. Ha exercit a les universitats nord-americanes de Filadèlfia i de Pennsylvania, així com en altres facultats d'Alemanya, on ha presidit l'Institut d'Investigacions sobre el Càncer (DKFZ)

Barre-Sinoussi va néixer el 1947 a França i es va doctorar en Virologia. Des dels anys 70 exerceix a l'Institut Pasteur de París i s'ha especialitzat en regulació d'infeccions virals.

Montaigner, també nascut a França, el 1932, és professor de Virologia a la Universitat de París i membre de la World Foundation for AIDS Research and Prevention.

Cinc categories més

El 2007, el premi va ser per als genetistes Mario Capecchi, Oliver Smithies i Martin J. Evans, pels seus descobriments relacionats amb les cèl·lules mare embrionàries i la recombinació de l'ADN en mamífers.

Notícies relacionades

L'anunci del Nobel de medicina obre la ronda d'aquests prestigiosos guardons, als quals seguiran el de física, de química, de literatura i de la pau, entre demà i divendres, per tancar-se amb el d'economia, la setmana que ve. La totalitat dels guardons es donen a conèixer i s'entreguen a Estocolm, a excepció del de la pau, que té lloc a Oslo.

El Nobel de medicina està dotat amb deu milions de corones sueques (un milió d'euros, 1,35 milions de dòlars) i, com la resta de guardons Nobel, s'entrega el 10 de desembre, aniversari de la mort del seu fundador, Alfred Nobel.