TELECOMUNICACIONS

El 98% dels pobles catalans tindran banda ampla en dos anys

Un pla assegurarà l'ADSL i la cobertura de mòbil als nuclis de més de 50 veïns

El projecte també garantirà els serveis en tots els polígons industrials

El conseller Jordi Ausàs.

El conseller Jordi Ausàs.

2
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE
BARCELONA

El Departament de Governació i Administracions Públiques va presentar ahir mateix un projecte que pretén garantir en dos anys l'accés a la telefonia mòbil, a la banda ampla i també a la televisió digital terrestre (TDT) en tots els nuclis rurals i urbans de més de 50 habitants. El pla Catalunya Connecta, per al qual s'invertiran 110 milions d'euros, assegurarà d'aquesta manera la connexió a una internet potent en el 97,8% de les poblacions catalanes i en tots els polígons industrials. Una democratització tecnològica que, en paraules del titular de la conselleria, Jordi Ausàs, servirà per "millorar la cohesió territorial i la competitivitat de la indústria".

Fa quatre mesos, Catalunya comptava amb 6.565.148 milions de persones amb accés a la banda ampla, xifra que suposa el 95,9% del total d'habitants. D'aquí a dos anys, la xifra de ciutadans que podran disfrutar d'aquest servei superarà els 6.726.815 milions (el 98,3% de la població), un augment de 161.667 individus amb possibilitats de connexió que s'haurà aconseguit amb gairebé 2.000 actuacions. Entre aquestes accions, com va exposar el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat, Jordi Bosch, destaca la instal.lació de 356 torres de telecomunicacions, de les quals 28 ja estan posades i 53 estan en procés.

PROBLEMES OROGRÀFICS

Prèviament a la col.locació de les torres, Governació i Administracions Públiques haurà encarregat 329 estudis radioelèctrics (dels quals ja se n'han efectuat 147) amb el fi de determinar la ubicació més idònia, tenint en compte les dificultats orogràfiques que presenta el territori català. Els Pirineus, les Terres de l'Ebre i la Catalunya Central, precisament els principals destinataris del projecte Catalunya Connecta, són les zones que més bé exemplifiquen els problemes d'implantació de l'ADSL i de la cobertura de mòbil a causa de les dificultats de transmissió dels senyals radioelèctrics.

Per superar aquests obstacles, i en el cas de la telefonia mòbil, el Govern ha comptat amb la col.laboració de companyies privades (Telefónica, Vodafone i Orange), que efectuaran un total de 606 actuacions amb l'objectiu de garantir la millora de la cobertura. En l'actualitat, segons les dades de la conselleria, el 95% dels nuclis de població de Catalunya ja disposen d'aquest servei, un percentatge que s'eleva al 99,86% respecte del nombre d'habitants de Catalunya.

Notícies relacionades

EXPANSIÓ DE LA TDT

Pel que fa a la TDT, els nuclis que actualment tenen accés a aquesta tecnologia representen el 78,81% del total, xifra que suposa el 97,97% de la població, que el 2010 haurà d'estar adaptada totalment davant el final del sistema analògic.