PALEONTOLOGIA

Els dinosaures eren més grans i veloços del que s'estimava

Un fòssil demostra que els animals tenien les vèrtebres més separades

1
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Els museus d'història natural hauran de començar a fer una mica més d'espai per a les seves rèpliques de dinosaures. Científics associats a National Geographic han analitzat les restes de Dakota, un inusual fòssil d'hadrosaure mort fa entre 65 i 67 milions d'anys i els teixits tous del qual s'havien "momificat", i han descobert que les vèrtebres dels dinosaures no estaven tan unides com es pensava fins ara. Fins a un centímetre de distància separa les unes de les altres, cosa que augmentaria la mida dels animals: per exemple, un dinosaure amb 200 vèrtebres faria dos metres més del que s'estimava fins al moment

Aquesta troballa és només un dels resultats d'una completa investigació que es presenta en un nou llibre i en un programa que National Geographic emet als EUA diumenge. La base ha estat l'estudi de Dakota, un fòssil localitzat el 1999 per un adolescent a la granja del seu oncle a Dakota del sud i que és un dels pocs espècimens trobats amb teixits tous com per exemple pell, tendons i lligaments fossilitzats. L'estrany fenomen es deu a una reacció química, segons Phillip Manning, el paleontòleg britànic que ha dirigit l'estudi del fòssil i que firma el llibre. Els minerals en què va quedar enterrat el cadàver es van formar inusualment ràpid, avançant la fossilització abans que els teixits tous s'haguessin degenerat completament.

CÀLCUL DE MASSA MUSCULAR

Notícies relacionades

Aquests teixits han permès calcular per primera vegada aspectes com la massa muscular. I en el cas de l'hadrosaure s'ha descobert que la seva gropa era fins a un 25% més gran del que s'estimava, cosa que li permetia córrer fins a 45 quilòmetres per hora. Això suposa que l'herbívor era fins a 16 quilòmetres per hora més ràpid que el voraç carnívor Tiranosaure Rex.

La velocitat era una de les diverses eines de protecció que tenia l'hadrosaure davant els depredadors. Una altra és una pell ratllada que li permetia protegir-se amb tècniques de camuflatge.