El conflicte d'Abeché

L'ONU certifica que el rescat d'orfes del Txad era un engany

La majoria dels 103 menors que l'oenagé Arca de Zoë volia treure del país tenen família

La Creu Roja atén els nens en un orfenat, mentre intenta trobar pistes sobre els seus orígens

2
Es llegeix en minuts
ELIANNE ROS / PARÍS

Les organitzacions internacionals van certificar ahir el fiasco humanitari del pretès rescat de nens del Txad. El Comitè Internacional de la Creu Roja i les Nacions Unides van concloure ahir que 91 dels 103 nens que l'oenagé Arca de Zoë volia evacuar a França al.legant que eren orfes refugiats del conflicte de Darfur tenen almenys un familiar. Els nens, segons van revelar les dues organitzacions, procedeixen de localitats txadianes situades a la frontera amb el Sudan.

Els nou francesos --tres d'ells, periodistes-- de l'expedició i els set tripulants espanyols de l'avió de la companyia catalana Girjet contractada per l'oenagé per traslladar els nens van ser detinguts fa una setmana a Abéché acusats de tràfic il.legal de menors. El jutge ha considerat responsables d'aquest delicte i d'estafa els francesos, i de complicitat i estafa els espanyols.

Segons un comunicat conjunt difós a Ginebra per la Creu Roja i l'ONU, "91 nens s'han referit a una situació familiar constituïda com a mínim per una persona adulta que consideren parent". Els dos organismes han dedicat aquests últims dies a donar assistència als menors, acollits en un orfenat, per intentar "reconstruir la història i la identitat" de les criatures. Algunes de les converses mantingudes amb 21 nenes i 82 nens d'entre 1 i 10 anys no han ofert informació gaire concreta sobre els seus orígens a causa de la seva curta edat. Però sí que s'ha pogut certificar que 85 d'ells procedeixen de pobles de les zones d'Adré i Tiné, al Txad, a prop de la frontera amb el Sudan.

SENSE PROBLEMES DE SALUT

En col.laboració amb les autoritats txadianes, l'Unicef s'ocupa d'alimentar, vestir i cuidar els 103 nens, que es troben en bon estat de salut, en contra de la informació facilitada per l'oenagé, que assegurava que es tractava de nens malalts. Unes 300 famílies franceses van pagar a l'Arca de Zoë entre 2.800 i 6.000 euros per acollir un d'aquests nens. En algun moment del procés, l'organització humanitària els va parlar de la possibilitat d'adopció.

A França s'ha obert un debat sobre la responsabilitat d'alguns líders polítics i d'opinió en l'acció d'algunes organitzacions humanitàries que actuen de manera exaltada. Fa uns mesos, poc abans de prendre possessió del càrrec, el ministre d'Exteriors, Bernard Kuschner, fundador de Metges sense Fronteres, havia incitat les organitzacions humanitàries a actuar davant el "genocidi" de Darfur. "Siguem més forts que els obstacles", havia afirmat. Aquests dies el seu silenci resulta clamorós. En la mateixa línia s'havia pronunciat el popular filòsof Bernard-Henri Lévy.

Notícies relacionades

Algunes organitzacions humanitàries critiquen que s'hagi animat a actuar les oenagés sense tenir cap coneixement de la zona, que han

desembarcat en massa a Darfur. Es calcula que hi ha uns 13.000 cooperants en aquesta perillosa àrea fronterera amb el Txad, on el conflicte dels refugiats de Darfur es barreja amb les lluites entre la guerrilla i l'exèrcit txadià.

Temes:

Orfes