CONSUM

Nestlé retira formatges i iogurts contaminats en 4 autonomies

Els productes es van comercialitzar en hípers de Madrid, Euskadi, Aragó i Galícia

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

El Ministeri de Sanitat va informar ahir que s'han retirat del mercat alguns iogurts i formatges frescos amb fruites fabricats per Lactalis Nestlé Produits Frais (LNPF), ja que contenen un espessidor contaminat. Aquests productes, que van aparèixer en alguns hipermercats de Madrid, el País Basc, Aragó i Galícia, van començar a ser requisats dissabte passat. El ministeri va afegir que "la retirada és pràcticament total", de manera que no es desaconsella als consumidors la compra d'aquest tipus d'aliments.

En el comunicat, Sanitat explica que els serveis d'alerta europea van comunicar dissabte a l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) la possible distribució a Espanya de productes lactis que poden contenir goma de guar, un additiu alimentari que està suposadament contaminat. Aquest producte conté dioxines en nivells superiors als acceptats a la UE, a més de portar pentaclorofenol, un fungicida per al tractament de la fusta prohibit a Europa.

Les autoritats franceses, que van ser les que van llançar l'alerta difosa per Brussel.les, han assegurat que les concentracions de contaminants no suposen cap risc per a la salut pública. No obstant, aquestes dioxines són acumulatives i causen efectes tòxics si se n'ingereixen "quantitats massives" o es prenen de forma molt repetida.

CRIDA A LA TRANQUIL.LITAT

Fonts de la firma Nestlé van assegurar ahir que tots els productes afectats per l'espessidor havien estat retirats "voluntàriament" del mercat i substituïts per altres amb aquest additiu en perfecte estat, o sigui que el possible risc per a la salut a causa de la seva ingesta és "nul". També van afegir que si algú hagués ingerit formatge fresc d'algun dels lots suposadament danyats, no correria cap perill perquè "són mínimes les traces" de l'additiu.

També van informar que la goma de guar és usada de forma molt habitual en la indústria alimentària i que el seu ús està perfectament regulat i controlat per la UE. Els envasos que han estat substituïts són tres varietats de Yoco formatge fresc amb fruites incorporades, un producte molt específic en format petit. Ara s'haurà d'analitzar, segons van explicar, si la goma de guar estava realment en mal estat.

Notícies relacionades

RÀPIDA LOCALITZACIÓ

Encara que l'empresa no va donar dades concretes sobre el volum d'envasos distribuïts, sí que va voler matisar que van ser pocs els envasos suposadament danyats i col.locats en el mercat. Les raons són que es tracta d'un producte bastant específic i que en el moment de detectar-se el problema molts envasos encara eren al magatzem.

Temes:

Nestlé