REVÉS ALS GENÈRICS

Desestimada una demanda de la farmacèutica Novartis contra la llei de patents de l'Índia

1
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / NOVA DELHI

Un tribunal de Chennai (sud de l'Índia) ha desestimat avui la demanda del gegant farmacèutic suís Novartis contra la llei índia que li impedeix patentar un medicament contra la leucèmia, segons fonts pròximes al cas.

Els jutges han considerat que el tribunal de Chennai no és el "fòrum apropiat" per determinar si la llei viola els tractats internacionals com denunciava Novartis, segons una font del col·lectiu legal de la part índia. Fonts de la farmacèutica han expressat les seves discrepàncies amb la decisió, però no preveuen presentar-hi cap recurs.

El cas havia suscitat una gran expectació, ja que un veredicte favorable a Novartis hauria suposat un seriós revés per a la producció de medicaments genèrics a l'Índia.

Patents sobre innovacions autèntiques

El grup suís havia portat davant els tribunals la clàusula 3-D de la llei de patents, que afirma que només les "innovacions autèntiques" poden ser objecte de patent.

Emparant-se en aquesta clàusula, les autoritats índies van rebutjar el 2006 concedir la patent al Glivec, un medicament de Novartis contra la leucèmia, al considerar que és només una "nova forma de substàncies ja conegudes".

La firma suïssa va portar davant els tribunals aquesta llei al considerar-la "arbitrària" i de termes "vagues", alhora que va assegurar que va contra els acords de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) sobre drets de propietat intel·lectual i comerç.

Satisfacció de les oenagés

Notícies relacionades

Una portaveu a Nova Delhi de Metges sense Fronteres (MSF), oenagé que va emprendre una gran campanya perquè Novartis abandonés el cas, ha subratllat que aquesta sentència suposa de facto una "derrota" per a la farmacèutica suïssa.

Tant MSF com altres organitzacions humanitàries havien denunciat que declarar invàlida l'actual llei de patents hauria restringit la producció índia de genèrics, i això hauria afectat seriosament l'accés dels països del tercer món a medicaments barats.

Temes:

Patents