ENSENYAMENT

L'Escola Pia d'Olot torna 26.490 € cobrats il.legalment

Vuit anys després, 14 famílies recuperen les quotes que van pagar obligatòriament

Tant la Generalitat, com el TSJC i el Suprem han avalat la restitució dels diners

2
Es llegeix en minuts
JORDI CASABELLA / BARCELONA

La carrera de fons ha durat vuit anys. Aquest és el temps que un grup de 14 famílies liderades pel matrimoni format per l'arquitecte Llorenç Panella i la historiadora Maria del Carme Grau ha invertit a recuperar 26.490 euros cobrats de forma il.legal per l'Escola Pia d'Olot (Garrotxa) a través d'unes quotes per l'escolarització dels seus fills que es feien passar per obligatòries sense ser-ho. Després d'un dilatat procés judicial, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va dictar el 18 de maig passat una providència en la qual s'ordenava la devolució d'aquesta quantitat de diners. La restitució es va fer efectiva, finalment, fa uns quants dies.

La decisió ha posat el punt final a un seguit de revessos rebuts pel col.legi concertat des que, a finals del 2001, la llavors consellera d'Ensenyament de CiU, Carme Laura Gil, va dictar una resolució en què ordenava que es restituissin els diners als perjudicats. Gil també va reclamar llavors al centre més transparència en la informació que es facilitava a les famílies.

FUNDACIÓ RECAPTADORA

Els denunciants havien posat en coneixement de la Generalitat que el centre educatiu els havia ocultat el caràcter voluntari de les quotes mensuals que pagaven a la Fundació Joan Profitós, de la qual se serveixen els escolapis per recaptar les aportacions dels pares a les 18 escoles gestionades a Catalunya.

El col.legi, però, va preferir negar les irregularitats, profusament documentades pels serveis d'inspecció, i acudir als tribunals. A finals del 2004, la sala contenciosa administrativa del TSJC va corroborar que el centre havia obrat incorrectament i que la resolució de la conselleria era ajustada a dret, però els escolapis d'Olot van acudir al Tribunal Suprem a la recerca d'un pronunciament que els fos favorable. Aquest tribunal va rebutjar la seva pretensió sense arribar a entrar en el fons de l'assumpte.

L'obstinada tàctica dilatòria s'havia revelat inservible per als interessos del centre, però faltava una última intervenció del TSJC que donés el cas per finalitzat amb el retorn de l'import de les quotes als damnificats, un fet que ara s'acaba de produir.

Maria del Carme Grau ha explicat a aquest diari que la seva família entregarà els més de 3.000 euros que ha rebut a la Fundació Síndrome de Down de Girona i Comarques Astrid 21, que en els últims anys ha col.laborat decisivament en la formació del seu segon fill, Daniel, un adolescent de 16 anys que acaba de finalitzar tercer d'ESO de forma satisfactòria en un altre col.legi religiós concertat d'Olot, el Cor de Maria.

EL DETONANT

Notícies relacionades

L'escolarització de Daniel va ser el detonant de l'enfrontament dels seus pares amb l'Escola Pia. La incomoditat de Maria del Carme i el seu marit, Llorenç, amb el que passava al col.legi va anar agumentant a partir del moment en què l'aleshores director, Lluís Matabosch, els va comunicar que tenien la intenció de prescindir de l'especialista que s'ocupava de la formació del menor perquè "sortia massa car". A partir d'aleshores, el matrimoni va començar a interessar-se pel destí de les quotes que els exigien i la falta d'explicacions va derivar en les denúncies, a les quals es van afegir diverses famílies més.

El llarg procés que ara ha finalitzat, en què l'escola mai ha donat senyals d'afluixar la corda reconeixent que havia comès un error, va provocar el relleu del director quan les resolucions de la Generalitat i les sentències dels tribunals van començar a mostrar-se adverses al col.legi.