IMMIGRACIÓ

El flux migratori senegalès cap a les Canàries cau en picat

Espanya prorroga un any l'acord de control de fronteres amb el país africà

Una trentena d'empresaris viatgen a Dakar per potenciar la contractació en origen

2
Es llegeix en minuts
MONTSE MARTÍNEZ / ENVIADA ESPECIAL / DAKAR

El flux de senegalesos a bord de piragües amb destí a Espanya, concretament a les Canàries, cau en picat. Les xifres reflecteixen que el dispositiu de control de fronteres de la Unió Europea (Frontex) funciona i, per tant, s'ha prorrogat un any més. El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, i el seu homòleg senegalès, Ousname Ngome, van subscriure ahir la pròrroga fins al juny del 2008. Es tracta d'un dels principals acords a què s'ha arribat en la primera trobada hispano-senegalesa celebrada ahir a la capital del país africà, Dakar.

Les dades proporcionades pel titular d'Interior senegalès són reveladores: si en el transcurs de l'any 2006 van arribar a les Canàries 900 piragües, en el primer semestre del 2007 només n'hi han arribat 100. La veritat és que encara falten sis mesos per acabar l'any, els de més bon temps per a la navegació, però el volum d'immigrants, va assegurar el ministre, mai arribarà al que es va aconseguir l'any passat, especialment dramàtic. El 2006, van arribar a les Canàries 35.000 sense papers --i no només senegalesos, també d'altres països subsaharians-- davant els 4.300 del primer semestre del 2007.

DEPORTACIONS

Però les patrulleres de la Guàrdia Civil no són l'única raó del descens de les xifres. L'altre motiu és que el Govern del Senegal està acceptant totes les repatriacions dels compatriotes que aconsegueixen trepitjar terra canari. Una qüestió que Espanya porta amb tanta satisfacció com discreció, conscient que no és un plat que agradi a l'Executiu del país africà el fet de veure les imatges dels seus homes retornant cap a casa. En definitiva, ni un govern ni l'altre vol parlar d'això --"no tinc aquestes dades", es va limitar a dir ahir Rubalcaba--. Fonts del Ministeri d'Exteriors treballen amb la xifra de 5.000 senegalesos retornats per Espanya el 2006.

Precisament, els dos països van viure una crisi l'any passat quan el Govern senegalès es va molestar per les imatges de repatriacions mostrades per Espanya. Ara els dos països estan units, com ho ha evidenciat la trobada de màxim nivell i de dos dies de durada celebrada a Dakar, on el president del Senegal, Abdoulaye Wade, de 81 anys molt ben portats, va afalagar la delegació espanyola, encapçalada per Rubalcaba i pel ministre Caldera.

Notícies relacionades

DE FORMA ORDENADA

Un dels aspectes més interessants de la trobada ha estat la presència de 30 empresaris espanyols --de sectors com la construcció, el turisme i les telecomunicacions, entre altres-- amb l'objectiu de potenciar la contractació en origen com a via d'una immigració "legal i ordenada" a Espanya. Caldera, va informar que, des de començament d'any, 574 senegalesos han estat contractats en origen i va expressar la seva confiança que, després d'aquesta trobada bilateral, la xifra s'ampliï substancialment.