LLUITA CONTRA EL VIH

Lula suspèn la patent d'un medicament per al tractament de la sida al Brasil

1
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / BRASÍLIA

El president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, ha decidit suspendre la llicència de l'antiretroviral per al tractament de la sida Efavirenz, fabricat pel laboratori Merck Sharp&Dhome (MSD). El mandatari considera que l'alt cost amenaça l'èxit del programa oficial del país en la lluita contra el virus.

En una cerimònia al palau de Planalto, el dirigent brasiler ha firmat el decret pel qual concedeix una "llicència obligatòria" que permet al Ministeri de Salut produir-lo al país o importar-lo en forma de genèric. Fins ara, únicament el laboratori propietari de la patent podia comercialitzar el medicament.

Primera vegada que es concedeix aquesta "llicència obligatòria"

Aquesta és la primera vegada que el Brasil atorga una llicència per a un medicament protegit per patent, tot i que el país va ser un dels principals impulsors de l'acord de l'Organització Mundial de Salut (OMS) que permet aquest mecanisme en casos d'interès públic.

Després de rebutjar una proposta de descompte del 30% efectuada pel citat laboratori, el ministre de Sanitat brasiler, José Gomes Temporao, ha enviat la proposta de llicència de l'antiretroviral, utilitzat al Brasil per prop de 75.000 pacients amb sida, amb un cost de 43 milions de dòlars a l'any (uns 31,6 milions d'euros).

Intents de reduir el cost de l'Efavirenz

"Ja vam tenir moltes reunions amb el laboratori i en cap moment van presentar una proposta seriosa i consistent", ha assegurat Temporao abans d'anunciar la mesura de manera oficial. En la decisió també han participat la Casa Civil i el Ministeri d'Afers Estrangers.

Notícies relacionades

Segons han assegurat els responsables del laboratori al diariO Folha, l'empresa ha intentat des del 24 d'abril celebrar reunions per explicar millor els seus motius i només ha rebut negatives del Ministeri.

Brasil estava pressionant des del novembre passat el laboratori perquè reduís el preu de l'Efavirenz des dels 1,59 dòlars per comprimit de 600 mg als 0,65 dòlars. La setmana passada, el Ministeri de Salut va declarar el medicament d'"interès públic" i va anunciar la seva intenció de comprar la versió genèrica que dóna l'Índia per un preu de 0,45 dòlars per comprimit.

Temes:

Patents