SINISTRE MORTAL A CASTELLA I LLEÓ

Una explosió de gas a Palència causa 7 morts i 2 desapareguts

A més de les víctimes mortals, 6 d'elles dones, la caiguda d'un edifici de 5 plantes provoca 16 ferits

Les tasques de rescat es van suspendre durant hores pel risc d'ensorrament d'un immoble contigu

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / PALÈNCIA

Els habitants del centre de Palència es van despertar ahir poc abans de les sis del matí a causa d'un estrèpit sec que va recórrer tots els carrers de la zona. Es tractava d'una explosió de gas que va ensorrar un edifici de cinc plantes situat a prop de la catedral palentina. L'accident va causar la mort a un mínim de set persones --sis d'elles dones-- i en va ferir 16, i prop de 200 veïns dels blocs adjacents van ser desallotjats de les seves vivendes. Els equips de rescat continuaven buscant aquesta matinada dues persones més entre les ruïnes de la finca enfonsada.

L'explosió, produïda per una acumulació de gas als pisos baixos de l'edifici sinistrat, va deixar un terrible paisatge de runa, flames i fum, ja que després de l'ensorrament es va produir un incendi que va durar unes quantes hores. S'hi van desplaçar els equips d'emergència, que van demanar cinc minuts de silenci als veïns que s'arremolinaven en aquells primers moments al voltant de les ruïnes del bloc. Hi havia tant de soroll i tanta confusió que era impossible sentir les veus dels possibles supervivents. Sis afectats van ser llavors rescatats amb vida.

DEGOTEIG DE VÍCTIMES

La xifra de persones mortes va anar pujant de mica en mica al llarg del dia. En un principi, així que es va produir l'explosió es va parlar de dues víctimes, nombre que va passar ràpidament a tres. Prop de les tres de la tarda es va trobar un nou cadàver, el quart, pertanyent a una dona que vivia a l'edifici contigu al desplomat i que tam- bé corre el risc de caure. Una hora després, els equips de rescat van trobar la cinquena víctima. A les vuit del vespre els bombers van rescatar el cadàver de la sisena dona. I a la 1.30 de la matinada, el cos d'un home d'avançada edat. La recerca de cossos entre la runa, en qualsevol cas, es va aturar durant unes hores a mitja tarda perquè el risc de nous ensorraments era massa alt perquè els efectius d'emergència poguessin treballar entre les ruïnes.

L'explosió de gas, la més greu de les vuit que hi ha hagut a Espanya des de començament d'any, va deixar 16 ferits de diversa consideració. Tots menys un van ser traslladats a l'Hospital Río Carrión, de Palència, i segons la Junta de Castella i Lleó no es tem per la seva vida. Més mala sort va tenir N. M. A., una nena de de 6 anys que era amb el seu pare al bloc ensorrat i va ser traslladada en estat greu a l'Hospital Clínico Universitario de Salamanca.

Notícies relacionades

L'edifici desplomat va ser construït la dècada dels 60 i era al número 4 de Gaspar Arroyo, un carrer amb unes dimensions molt estretes, característica que va complicar les tasques dels equips de rescat. Alguns dels 200 veïns que van haver de ser desallotjats dels immobles pròxims al bloc de pisos enfonsat van passar la nit en cases de familiars o d'a- mics; d'altres, en canvi, van optar per fer ús de l'operatiu del consistori castellanolleonès i es van allotjar en hotels de la ciutat. Tots utilitzaven paraules com "esgarrifós", "terrible" i "bomba" per referir-se al sinistre.

A partir de les tres de la tarda, aquests afectats van poder tornar a les seves cases per recollir roba, documentació i altres pertinences de primera necessitat. Quan es va produir l'explosió, van haver de sortir de les seves vivendes amb el que duien posat.