COL.LECTIUS

Els adoptants que van anar al Congo tornen amb els fills

Les parelles que van seguir el consell oficial de no anar a l'Àfrica no tenen encara els nens

1
Es llegeix en minuts
MERCÈ CONESA / BARCELONA

Les cinc famílies catalanes que fa més d'un mes es van desplaçar a la República del Congo per agilitzar el procés d'adopció dels seus fills han aconseguit que un jutge d'aquell país dicti una sentència favorable a aquesta paternitat i que el Govern congolès doni el vistiplau perquè puguin tornar amb els seus nous fills a Barcelona. Per contra, 10 famílies més immerses en el mateix procés, però que per consell de la Generalitat es van abstenir de viatjar al Congo, segueixen sense aconseguir l'adopció.

La decepció era perceptible ahir entre les parelles que s'han quedat a Catalunya, mentre des de la Conselleria d'Acció Social i Ciutadania, que gestiona les adopcions, se'ls tornava a recomanar que no viatgin al Congo. El departament no tenia una resposta concreta sobre el motiu pel qual unes famílies --les que estan a Brazzaville-- han aconseguit l'adopció i les altres no.

EL COMPROMÍS

Un portaveu de la conselleria es va referir a l'estranyesa existent pel fet que un jutge de Brazzaville "hagi dictaminat una mesura d'aquest tipus, quan el Govern del Congo té temporalment paralitzades les adopcions internacionals". Va afegir que hi ha el compromís de la ministra congolesa d'Afers Socials i Família, Emilienne Raoul, que al juliol tots els nens que siguinadoptablesestaran a Barcelona amb les 15 famílies. En algun cas, si el menor no pot ser adoptat perquè hi ha una família biològica, es buscarà un altre nen o nena, segons el portaveu.

Notícies relacionades

Les 10 famílies que no s'han desplaçat a aquell país estan disposades ara a saltar-se el consell de la Generalitat i anar-se'n a Brazzaville. "Ho farem després de veure que ha sigut més útil la pressió que hagin pogut fer allà els pares que la gestió del bufet d'advocats que va contractar la Generalitat", afirma Mònica Calaf, futura mare d'una nena congolesa a qui només ha vist en fotografia.

L'ambaixador espanyol a la veïna República Democràtica del Congo, Miguel Fernández-Palacios, ja ha confirmat que les cinc famílies que són a Brazzaville tindran visat i tornaran dimecres de la setmana que ve a Espanya.