METEOMANiA // Mònica López

REFRANYS DE LA SETMANA: Mil dites per a la diada de Sant Jordi i el mes d'abril

1
Es llegeix en minuts
Mònica López

Abril i mil rimen. Per aquest motiu, a més a més del clàssic refranyA l'abril, cada gota en val mili els seus milers de versions, n'hi ha molts altres que parlen de milers de coses aquest mes. Un d'ells diuPer l'abril, espigues mil. Fa referència al moment del cicle d'activitat dels cereals. Ja que demà és la diada de Sant Jordi, que rima amb ordi, hi ha moltes dites que relacionen un dels nostres sants més estimats amb aquesta planta.

El primer i més concís sentenciaPer Sant Jordi espiga l'ordi. De la situació en què es troba l'ordi el dia 23 d'abril se'n pot deduir l'evolució que experimentarà l'espiga durant els pròxims mesos; això si s'és un bon professional, és clar:El bon pagès per Sant Jordi ja sap el que farà l'ordi. La primera conclusió que se'n pot treure a simple vista és queL'ordi, si per Sant Jordi és espigat, per Sant Joan és madurat.

Notícies relacionades

Però el refranyer va encara més enllà i estipula quePer Sant Jordi vés a veure ton ordi; si per Sant Jordi és en canella, per Sant Joan és en gavella; si per Sant Jordi és espigat, per Sant Joan és colltorçat. És a dir, si per Sant Jordi l'ordi té forma de canya, si està dret, aleshores a finals del mes de juny les espigues estaran en feixos d'ordi recol.lectat. El que exposa l'adagi és que quan per Sant Jordi les espigues estan ben crescudes, d'aquí a dos mesos tindran el coll torçat. D'aquesta manera es descriu l'estat de la planta quan està seca i amb l'espiga granada, que pel pes cau cap a un costat.

enviï les fotos a meteomania@elperiodico.com