METEOMANÍA // ALFRED RODRIGUEZ PICÓ

LA PLUJA HORITZONTAL. Un fenomen típic de les illes Canàries

1
Es llegeix en minuts
ALFRED RODRIGUEZ PICÓ

En algunes de les illes Canàries, especialment les més occidentals, que són més humides, hi creixen frondosos boscos de laurisilva, formats a més per més de 20 espècies d'arbres, arbustos, molses, falgueres i lianes. El seu aspecte és el d'un bosc tropical. No obstant, la precipitació que s'hi recull és realment escassa.

Notícies relacionades

La causa d'aquesta frondositat és la pluja horitzontal: la presència continuada de núvols baixos que estan en contacte amb els boscos provoquen que aquests es xopin i gotegin de forma contínua. Podem ser sota un arbre i veure com l'aigua cau tota l'estona, es formen rierols i el terreny queda amarat. No obstant, si ens allunyem dels arbres, a uns escassos metres el terreny pot estar sec i polsegós.

Aquest fenomen el podem comprovar a les illes de Hierro o La Gomera, però no tots els boscos es mantenen de la mateixa manera. A altres zones, la pluviositat important ajuda al manteniment del bosc. Per exemple, Fuerteventura és una illa molt seca que, no obstant, encara conserva un reducte de bosc al massís de Jandía, gràcies a la pluja horitzontal. Al sud de La Palma es recullen a penes 250 litres a l'any, mentre que a 40 quilòmetres al nord, a Las Breñas, es registren entre 1.000 i 1.500 litres a l'any. A Tenerife també hi ha grans contrastos: mentre al Sauzal es registren 870 litres de mitjana, a la platja de San Juan a penes arriben als 195 litres. Si té previst visitar les Canàries, faci un recorregut des del nord cap al sud i podrà observarar uns contrastos sorprenents de vegetació en distàncies molt curtes.

Temes:

Canàries