COL.LECTIUS

La Generalitat gestionarà les adopcions del Congo sense intermediaris

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

La Generalitat gestionarà els processos d'adopció que 17 famílies --14 de catalanes, 2 d'andaluses i una de canària-- van iniciar amb l'Associació d'Adoptants de Nens del Congo (Adic), entitat acreditada fins ara per mediar en aquests procediments, va informar ahir Benestar Social. Per culminar aquests tràmits, el Govern ha contractat un bufet d'advocats que té l'encàrrec de comprovar en quin punt es troben els expedients, alguns amb "irregularitats", i seguir gestionant-los.

L'acreditació d'Adic va expirar el dia 20 de febrer i no serà renovada per la Generalitat. A més, la conselleria prendrà les "mesures pertinents davant les irregularitats produïdes" i col.laborarà directament amb el Govern del Congo per finalitzar les diligències. Mentrestant, els nens --fins ara acollits en cases-bressol d'Adic a Brazzaville i Kinshasa i al Centre Joseph Gaston de Brazzaville-- seran traslladats a orfenats, van confirmar fonts del departament de Carme Capdevila, que van assegurar que es troben bé de salut.

Alguns dels pares afectats, que fa unes setmanes es van desplaçar al continent africà per conèixer la situació dels menors, es van reunir ahir amb l'ambaixador d'Espanya a la República Democràtica del Congo, Miguel Fernández-Palacios. A través d'una nota, aquestes famílies van explicar que el diplomàtic els va comunicar la seva intenció que l'Executiu central assumeixi excepcionalment la tramitació dels expedients, encara que la Generalitat té plenes competències.

CONDICIONS DANTESQUES

Notícies relacionades

Les famílies van denunciar que, en algun cas, això implicaria repetir els processos. També van manifestar "sentir pànic" per la decisió de traslladar els nens a orfenats. "No entenem com uns nens sans poden ser portats amb el consentiment del nostre Govern a uns orfenats on les condicions són dantesques", va assenyalar Oriol Suárez.

La presidenta d'Adic, Anna Solé, va considerar que el trasllat és una "aberració", perquè els nens estaran "més mal atesos". "La Generalitat no està fent les coses de la manera que les hauria de fer. Sembla que posa pals a les rodes", va manifestar Solé, que va atribuir a motius "foscos" la raó per la qual no se solucionen els processos.