Temporal al Pròxim Orient

Una nevada aïlla 45 espanyols a prop de Petra

L'Exèrcit jordà els va rescatar amb 1.400 persones més després d'una nit d'angoixa

"La neu pujava i no hi anava ningú. Estaven desesperats", va explicar un familiar

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

Desesperats. Així van estar ahir durant tota la matinada 45 turistes espanyols bloquejats al desert per un terrible temporal de neu a prop de la ciutat jordana de Petra. Fins ben entrat el matí no van poder ser ser rescatats pels efectius de l'Exèrcit juntament amb uns altres 1.400 viatgers jordans i estrangers de diverses nacionalitats.

Manuel Cebrián, marit i pare de tres madrilenys atrapats, va explicar ahir des de Santiago de Compostel.la que "enviaven uns missatges desesperats al veure com pujava la neu i l'ajuda no arribava". "Era de nit i estaven enmig del desert sense ningú que els digués res durant hores", va relatar.

TRUCADES D'AUXILI

En la primera trucada ja li van demanar que fes gestions a l'Ambaixada espanyola a Jordània. Al veure que la bateria s'esgotava es van limitar a enviar missatges cada vegada més angoixants. "Jo he passat un ensurt enorme, però ells ni t'ho explico", va resumir Cebrián, que no havia acompanyat la seva família perquè havia de viatjar per feina a la Corunya.

La seva dona i els seus dos fills, de 17 i 25 anys, viatjaven a bord d'un dels molts autocars que van quedar bloquejats amb 10 espanyols més. En un altre autobús hi havia 28 espanyols més i n'hi havia quatre que anaven en un taxi.

EL REI ES VA MOBILITZAR

El rei Abdul.là II va seguir personalment l'operació de rescat i va ordenar utilitzar helicòpters i vehicles blindats de l'Exèrcit per recolzar uns serveis de Defensa Civil que fins aleshores s'havien vist impotents. Els espanyols van ser traslladats a una escola i a una caserna militar situats en una zona lliure de neu on se'ls va donar l'opció seguir el viatge o tornar al seu país.

Vuit dels rescatats van seguir el viatge a Petra i la resta es van allotjar ahir a la nit en diferents hotels d'Amman amb la intenció de tornar a intentar la travessia avui si les condicions meteorològiques ho permeten. "No volen perdre el viatge", va explicar un membre de l'ambaixada espanyola a Jordània.

El director general de la defensa civil jordana, Awad Massaid, va indicar que vuit persones havien patit ferides lleus de les quals ja havien estat ateses. Cap d'elles era de nacionalitat espanyola, segons van assegurar fonts del Ministeri d'Afers Estrangers.

Notícies relacionades

Aquest departament va tranquil.litzar els familiars des de primera hora del matí assegurant que en cap moment havien corregut perill. "No hi ha hagut perill. El temps ha millorat molt, les temperatures han pujat avui 8 graus i els pronòstics indiquen que no hi haurà noves tempestes", van indicar. El cert és que la calefacció dels autocars va estar encesa tota la nit, segons van comunicar també a Manuel Cebrián els seus familiars.

El temporal va afectar tota la regió, incloent-hi Síria, Líban i Israel, a més de Jordània. El sud d'aquest país va quedar paralitzat gairebé 24 hores per la nevada.