El primer premi

Els mil veïns d'un poble de Sòria es reparteixen 246 milions

L'alcalde de Berlanga demana als seus habitants que es facin empresaris

Una administració d'Almazán porta per primer cop la grossa a la província castellana

3
Es llegeix en minuts
OLGA PEREDA / BERLANGA DE DUERO

Sòria és, després de Lleida, la província que més es gasta per càpita en la loteria de Nadal. Ahir, la sort va somriure als seus paisans i els va recompensar tants anys de rascar-se la butxaca. Per primera vegada en la his- tòria, la grossa va anar a parar a la seva terra. I va encertar de ple en la comarca més deprimida. L'única administració de la localitat d'Alma- zán (6.000 habitants) va repartir 375 milions d'euros. D'aquests, 246 van anar a parar a un bar de Berlanga de Duero, un poble de mil habitants on ahir va ser difícil trobar un veí que no tingués, almenys, un dècim del número 20.297. A més a més de Sòria, la grossa va viatjar fins a les poblacions de Santiponce (Sevilla), Onil i Benidorm (Alacant), València, Vitòria i Fuenlabrada (Madrid).

Cada dècim de la grossa està premiat amb 300.000 euros, una quantitat que no converteix ningú en milionari, però soluciona de cop la feixuga llosa que suporten la majoria dels espanyols: la hipoteca. I els sorians no són menys. Ahir, la paraula hipoteca va ser la més escoltada a la plaça Mayor d'Almazán, on l'única administració que hi ha va vendre 1.250 dècims de la grossa.

ADÉU ALS DEUTES

Entre vasos de sidra i mil trucades de telèfon, Mónica Ciria va assegurar que es viu bastant millor amb 300.000 euros a la butxaca. "La casa, la casa, em pago la casa", repetia. Al seu costat, María Luisa Hernández, que compartia un dècim amb una amiga, va brindar pels seus exdeutes. "Per fi podré pagar tot el que dec", va cridar. "Almazán no és un poble molt pròsper, així que aquests diners ens van fenomenal a tots", va dir. Els premiats van ser acompanyats per desenes de joves que van anar a la plaça del poble a cantar nadales. Tots estaven encantats amb la massiva presència de mitjans de comunicació.

Si Almazán va ser una festa, Berlanga de Duero va ser una bacanal. El bar J2 --que va adquirir els dècims a l'administració d'Almazán-- va declarar ahir barra lliure per als mil veïns del poble. L'ocasió ho mereixia. No tots els dies es reparteixen 246 milions d'euros, uns diners que sempre són benvinguts. I més encara en una comarca que sobreviu amb prou feines gràcies a l'agricultura i la construcció.

"El 80% del poble ha comprat dècims de la grossa. I el que no els ha comprat, tant és perquè tenen familiars que sí que ho han fet, així que alguna cosa els caurà", va explicar María Eugenia amb el seu nadó als braços. "Jo, de moment, em trec de sobre la hipoteca", repetia amb insistència.

Els veïns es van posar barrets mexicans i, guitarra en mà, van cantar a la senyora sort. També hi va haver saxofons i bombos. I cervesa. I sidra. De tot. "M'han trucat totes les meves exnòvies", va dir Antonio Aparicio, que es gastarà part dels seus diners en un viatge al Carib, a més de pagar la hipoteca. El seu germà, que també és paleta, va reconèixer que a partir d'ara tots dos treballaran "poc i a poc a poc" gràcies als "dinerons" aconseguits amb els seus dècims.

CONVULSIÓ ECONÒMICA

Emiliano Merino, un altre veí, es va endur el premi a la generositat. Va assegurar que ell no volia res del que li havia tocat: 300.000 euros. "Tot per als meus fills, perquè paguin la hipoteca", va dir somrient.

Notícies relacionades

Entre nadales i sidra, el tinent d'alcalde de Berlanga de Duero, Julián Rubio, va animar els premiats a convertir-se en empresaris per provocar una "convulsió" econòmica al poble. "Necessitem iniciatives noves", va dir. De moment, es va conformar que la loteria de Nadal hagi servit perquè "tots els espanyols" coneguin el nom del poble i s'animin a visitar-lo.

Almazán i Berlanga no van ser els únics pobles sorians afortunats. La grossa també va anar a parar a Rebollo, on tots els veïns (22) van comprar dècims al Teleclub, propietat d'Octavio Yagüe. A Medinaceli, el restaurant El Rincón va donar 96 milions.