CIÈNCIA

El cap de Creus amaga una enorme cascada submarina

En un any de gran activitat transporta tanta aigua com l'Ebre en 80

1
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

Els milions de metres cúbics d'aigua que ocupen normalment la plataforma continental del golf del Lleó, al nord-oest del mar Mediterrani, es precipiten sobtadament i violentament cap a les profunditats fent servir com a ruta un immens solc modelat al llit marí a l'altura del cap de Creus. La cascada, que fa entre 3 i 30 quilòmetres d'amplada i 100 de llargada, l'ha descobert un equip encapçalat per investigadors de la Universitat de Barcelona, l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, també a Barcelona, i el Centre d'Investigació del Fons Marí de Perpinyà. La investigació, que avui es publica a la revistaNature,és fruit de 13 anys de treballs conjunts.

Notícies relacionades

El fenomen no es pot comparar amb cap que hi hagi al Mediterrani. Aquesta gran cascada només es manifesta en anys assenyalats, sobretot després d'un dur hivern, però quan succeeix és un fenomen amb importants implicacions geològiques i pesqueres, ja que l'aigua --que s'enfonsa perquè és freda i pesa més-- transporta grans quantitats de sediments i nutrients.

L'última vegada que va passar va ser l'any passat, quan la cascada va estar fluint 40 dies a una velocitat de 4 km/h. "En quatre mesos d'activitat porta més aigua que l'Ebre en 80 anys", va explicar ahir a CosmoCaixa un dels autors del treball, Miquel Canals (UB). Albert Palanques (CSIC) va recordar que una suavització dels hiverns a causa del canvi climàtic amenaça d'aturar el fenomen, ja que les aigües càlides deixarien d'enfonsar-se.