LA GRAN CITA DEL CINE FANTÀSTIC DE CATALUNYA

Sitges celebra amb Dràcula el 50è aniversari

El festival presenta el pòster de l'emblemàtica edició del 2017 i anuncia les visites de William Friedkin, Johnnie To i Guillermo del Toro

poster-sitges-2017-dracula

poster-sitges-2017-dracula

3
Es llegeix en minuts
Julián García
Julián García

Periodista

ver +

El Festival de Sitges compleix mig segle i, per celebrar-ho, invoca la figura totèmica de Dràcula al pòster de la seva emblemàtica 50a edició: una presència espectral, boirosa, sorgida de les ombres, evocadora del mite per excel·lència del fantàstic. “Un Dràcula romàntic, seductor, misteriós, allunyat del tòpic de les dents i la sang", com el va definir Ángel Sala, director del festival, en l'acte de presentació del cartell i dels actes que conformaran el programa especial d'aquesta edició del cinquantenari, que tindrà lloc del 5 al 15 d'octubre.

Els 50 anys de Sitges coincideixen amb els 25 de l'estrena de 'Dràcula de Bram Stoker', el clàssic vampíric de Coppola, i per això l'elegant pòster exerceix d'oportú vincle entre les dues efemèrides. El film serà recuperat, va explicar Sala, en una projecció especial dintre d'un cicle dedicat al personatge i en què, presumiblement, es veuran des de clàssics de la Hammer com 'Drácula, príncipe de las tinieblas' al reivindicable 'Drácula' de 1979 protagonitzat per Frank Langella.

El pòster de Sitges 2017 ha sigut realitzat, un any més, per l'agència China. Més enllà de la seva potència visual, el cartell incorpora un impactant plus de realitat augmentada, creada per l'empresa barcelonina Wöwster, que permet descobrir una infinitat de detalls ocults a través del mòbil o la tauleta. El pòster, a més, revela, a la seva part superior, la nova imatge del festival per al 2017: el logotip commemoratiu de la 50a edició, amb l'emblema clàssic (i irrenunciable) de King Kong, però envoltat d'un estilitzat, i molt art déco, número 50. "Un logo que dona tot el protagonisme al goril·la, amb una imatge contemporània, però amb reminiscències del passat", segons descripció de Sala.

ELS PRIMERS CONVIDATS DE LA FESTA

Avís per a la legió de fans del festival, sempre àvids de notícies fresques: l'acte no va servir per conèixer títols de pel·lícules ("hi estem treballant, haurem d'esperar al juliol, però us asseguro que aquest any hi ha una bona collita", va avisar Sala), però sí tres dels seus il·lustres convidats: William Friedkin, director de clàssics com ‘L'exorcista’, ‘French connection’ i 'Carga maldita', que rebrà el Gran Premi Honorífic; Johnny To, mestre del cine negre hongkonguès amb títols com ‘Drug war’ i’ Election’; i, per descomptat, Guillermo del Toro, que, com se sospitava des de fa mesos, exercirà de padrí del 50è aniversari del Festival de Cinema Fantàstic de Catalunya. El director de 'El laberinto del fauno' i 'Hellboy' va voler llançar un missatge per encoratjar els fans a través d'un vídeo: "Us animo a participar en aquest festival del qual soc orgullosíssim padrí". L'audiència va respondre amb aclamacions a la crida.

El festival acostarà la seva vasta història al públic a través de l'exposició 'El cinema és fantàstic', comissariada per Diego López, codirector del documental 'Herederos de la bestia' i responsable de la secció Brigadoon. La mostra, que se celebrarà del 22 de juny al 17 de setembre a la Filmoteca de Catalunya, i a partir del 5 d'octubre a l'Edifici Miramar de Sitges, recorrerà els 50 del festival a través dels seus cartells, pel·lícules destacades i convidats. Una altra exposició, 'Memòria del fantàstic', també permetrà viatjar al passat de Sitges des del 5 al 24 de setembre al Reial Cercle Artístic de Barcelona, amb documentació de l'Arxiu Històric de Sitges, exemplars del 'Diari del Festival' des de 1979 fins avui, i tota mena de catàlegs, llibres i cartells.

Notícies relacionades

També a la Filmoteca se celebrarà un cicle commemoratiu, amb una estupenda selecció d'una cinquantena de pel·lícules vinculades a la història del festival: 'Blade runner', 'Posesión infernal', 'L'exorcista,' 'Reservoir dogs', '[REC]' i 'Mullholland Drive' seran alguns dels títols que es podran veure a la Filmoteca del 22 de juny al 30 de setembre.

RECUPERACIÓ D' 'AELITA', EL PRIMER FILM INAUGURAL

Del 28 de setembre al 4 d'octubre de 1968, la Setmana de Cine Fantàstic de Sitges va projectar formidables perles del gènere com 'El baile de los vampiros', de Roman Polanski; 'Terror en el espacio', de Mario Bava, i, com a film inaugural, 'Aelita', clàssic soviètic del 1924 en què Yakov Protazanov explicava com la revolució comunista podia exportar-se al planeta Mart. Dintre de la celebració del cinquantenari, i per recordar l'efemèride, el cine Prado acollirà una projecció d''Aelita' el 28 de setembre.