¿VERÍ A LA PELL?

Els perills per a la teva salut que desconeixes de les cremes solars

L'OCU analitza les etiquetes de gairebé 30 locions de les més venudes i elabora una classificació amb les més perilloses

1
Es llegeix en minuts

Malgrat que cada vegada estem més conscienciats que hem de prendre precaucions davant els rajos solars, cada any augmenta la incidència de càncer de pell a Espanya. Precisament per evitar-lo utilitzem protectors solars cada dia, no només a l'estiu. Però ¿realment sabem què és el que ens estem aplicant a la pell? Sinfiltros ha fet un reportatge sobre els perills que poden suposar aquestes locions.

El vídeo mostra l'anàlisi que l'OCU (Organització de Consumidors i Usuaris) ha fet sobre les etiquetes de gairebé 30 cremes solars de les més venudes. Després de conèixer els resultats, l'organització ha elaborat una classificació en què es penalitzen els protectors que contenen una sèrie d'elements químics molt qüestionats, ja que podrien ser perjudicials per a la salut. Perfums, fragàncies al·lergògenes i, fins i tot, un filtre solar que per a alguns científics és un disruptor endocrí, capaç d'alterar el sistema hormonal i provocar malalties.

"Quan un disruptor endocrí entra al nostre organisme provoca desajustos en el sistema hormonal, i causa, per exemple, càncer, infertilitat, diabetis, autisme i moltes altres malalties”, assegura Ruth Echeverría, llicenciada en física i experta en riscos físics ambientals.

Aquestes cremes van dirigides a tota la població, fins i tot als nens, grup de risc davant aquests possibles efectes negatius per a la salut. "Un nen és especialment sensible a qualsevol d'aquestes substàncies, a més de les dones embarassades o els lactants", afirma Echeverría.

L'OMS també alerta sobre els riscos

Notícies relacionades

Ja hi ha dècades d'investigació sobre el tema, fins i tot l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat sobre aquests riscos, "però la legislació sempre ve després, molts anys després que un producte ja estigui al mercat. És perillós, però el sistema, ara per ara, funciona així". "Hi ha pressions de tota mena, sabem -i està demostrat- que la Comissió Europea ha rebut pressions per part de la indústria química per alentir tot el procés de regulació dels disruptors endocrins", assegura Echeverría.

Al mercat hi ha alternatives a les cremes solars que contenen aquests components, qüestionats per les seves conseqüències negatives per a la salut. "En un estudi de l'Organització de Consumidors Danesa van analitzar 47 protectors solars i només 17 no contenien substàncies tòxiques".