Ficcions d’època

Aquestes són les dues grans sèries que ofereix TVE i que són gratis

  • TVE i Netflix estrenen ‘Los pacientes del doctor García’, basada en una novel·la d’Almudena Grandes

  • Jorge Javier Vázquez revela que té contracte amb Mediaset fins al 2025

  • ‘Ser o no ser’, una sèrie lluminosa i sense dramatismes sobre les inseguretats d’un adolescent trans

Aquestes són les dues grans sèries que ofereix TVE i que són gratis
3
Es llegeix en minuts
Inés Álvarez
Inés Álvarez

Periodista

Especialista en programes de televisió i sèries

Ubicada/t a Barcelona

ver +

TVE emet sèries de qualitat a què, potser per falta de promoció, no arriben les audiències que tindrien en una cadena privada. En canvi, d’altres aconsegueixen reunir un gran nombre de teleespectadors. Actualment, la cadena pública espanyola té en emissió dues grans produccions que són un exemple de cadascun d’aquests supòsits, i que es poden veure gratis: ‘La promesa’ i ‘Los pacientes del doctor García’ (que està triomfant a Netflix).

‘La promesa’ s’emet de dilluns a divendres (16.30), en substitució de ‘Dos vidas’. La producció de StudioCanal i TVE, amb la col·laboració de Bambú Producciones, està protagonitzada per Ana Garcés, Eva Martín, Manuel Regueiro, Arturo Sancho, María Castro, Joaquín Climent i Antonio Velázquez, entre d’altres. La sèrie, que es desenvolupa a la Còrdova de 1913, és la història d’una venjança i comença quan en el casament de l’hereu dels marquesos de Luján, al palau La Promesa, cau del cel un avió amb un altre dels fills, el Manuel, i una jove, la Jana, el salva de morir cremat.

El marquès vol recompensar-la econòmicament, però ella només demana una feina a palau. La seva intenció és fer justícia a la seva mare assassinada fa 15 anys i investigar el parador del seu germà, que havia sigut segrestat quan era un nounat. L’única pista que té la porta als marquesos. Però en aquest pla tan perfecte que havia ordit per venjar-se no havia comptat amb el fet que s’enamoraria del Manuel. 

Quant a les audiències, dimarts arribava a un rècord al ser la més vista, amb 1.141.000 seguidors, un registre només superat per l’estrena, que es va emetre en ‘prime time’ i que va reunir 1.165.000  teleespectadors, i una quota del 12,4%.

La novel·la de Grandes

L’altra de les ficcions que emet TVE, en aquest cas en ‘prime time’, és ‘Los pacientes del doctor García’, tot i que amb aquesta, molt malament ho haurien d’haver fet per no atrapar, ja que és l’adaptació audiovisual de la novel·la homònima d’Almudena Grandes. I a més una de les productores encarregades ha sigut Diagonal, que això de fer sèries d’època se’ls dona molt bé (són els artífexs d’‘Isabel’ i ‘La catedral del mar’, entre d’altres).

La sèrie, que s’emet els dimecres a les 22.45 hores des del 19 d’abril, (però qui s’hi vulgui enganxar ara també està disponible a la plataforma gratuïta RTVE Play), explica la història de Guillermo García, un metge entregat que va al front, en la Guerra Civil, per salvar vides i s’acaba convertint en cap de Transfusions. En la seva vida es creuen la seva eixerida veïna i un republicà ferit, a qui salvarà la vida i acollirà a casa seva, que resulta que és un diplomàtic republicà dedicat a l’espionatge i que anys després li tornarà el favor evitant el seu afusellament després del triomf dels nacionals.

Protagonitzen aquesta ambiciosa sèrie coproduïda per RTVE, Diagonal (Banijay Iberia) i DeAPlaneta, amb participació de Netflix idirigida per Joan Noguera, Javier Rey, Verónica Echegui i Tamar Novas. Completen el repartiment Eva Llorach, Joan Olivares, Stephanie Cayo, Nancho Novo, Eduard Farelo, Luis Bermejo i Roberto Álamo. 

Notícies relacionades

Quant a audiències, en l’estrena va aconseguir el 10,1% de quota i 1.135.000 teleespectadors, una dada que va descendir al 5,9% i 719.000 la setmana següent. Però, és clar, als dos dies s’estrenava a Netflix, on ha aconseguit un gran èxit (és la novena sèrie més vista de la plataforma en el rànquing des del dia 24 fins al 30 d’abril). No obstant, qui la vulgui veure sense haver de pagar una quota ho pot fer a TVE-1 i RTVE Play.