ANÀLISI

Globus d’Or: entre la inspiració i el desconcert

L’Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood ha combinat decisions justes amb altres que conviden a rascar-se el cap

2
Es llegeix en minuts
Globus d’Or: entre la inspiració i el desconcert

Caroline Brehman

Després del cert parèntesi del 2022 –quan els Globus d’Or també es van repartir, però ningú o gairebé ningú va ser allà per escoltar l’arbre caure–, aquí estem de nou rendint-nos al joc de l’Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood i admetent de mala gana la necessitat de premis així per crear cànon o generar consciencia sobre productes valuosos.

Això últim, tanmateix, no ha sigut la prioritat de la HFPA al cedir el seu Globus a millor sèrie dramàtica a ‘La Casa del Dragón’. En lloc d’acomiadar amb honors ‘Better call Saul’ (mai abans nominada en aquesta categoria) o seguir la seva tònica de celebrar nous fenòmens i abraçar ‘Separación’, ha preferit admetre que vivim en un món de franquícies dins de franquícies

Això sí, els Globus seran sempre els Globus i han sigut fidels a la seva celebració d’aquells temps en què les estrelles no eren Marvel o DC, sinó gent com Kevin Costner, premiat al millor actor de drama pel seu paper a ‘Yellowstone’. Si la jugada era (i ho era, és clar) banyar la gala de vell carisma, els va sortir malament: el patriarca del clan Dutton estava assetjat al seu ranxo de Santa Barbara a causa de les tempestes que afecten Califòrnia. 

El premi per a Costner gairebé sembla una resposta als Emmy, que han ignorat ‘Yellowstone’ bastant sistemàticament, potser per ser favorita de conservadors. I també en l’apartat de comèdia s’ha plantat de cara als premis rivals i cedit el màxim guardó a ‘Colegio Abbott’. I en una altra celebració del nou, o del desconcert, Jeremy Allen White ha rebut el premi a millor actor de comèdia per ‘The bear’, la sèrie amb què més ha plorat aquest cronista aquest decenni. I no precisament de riure.

Notícies relacionades

La majoria d’intèrprets nominats aquest any no feien de personatges realistes com aquest jove xef de dol enquistat, sinó de persones reals, per ser més precisos. Amanda Seyfried ha sigut considerada millor actriu protagonista de sèrie limitada per la seva precisa i feridora Elizabeth Holmes (la falsa guru de la biotecnologia) de ‘The dropout’, mentre que Evan Peters ha sortit victoriós pel seu assassí necròfag de ‘Dahmer’. Ha sigut un bon any per als retrats d’assassins reals: també Paul Walter Hauser s’ha emportat un Globus per l’inquietant dolent de ‘Encerrado con el diablo’, sèrie de Dennis Lehane que va merèixer més repercussió. Potser el premi la revitalitza.

Les històries reals no van poder amb les perfectes mentides de ‘The White Lotus’ en l’apartat de millor sèrie limitada, tot i que la sèrie de Mike White hagi deixat de ser això i ja es prepari la tercera temporada. Tampoc Jennifer Coolidge hauria d’haver sigut premiat com a millor actriu secundària, no per no ser la millor, que ho és, sinó perquè en aquesta segona entrega ha sigut l’estrella de la funció, amb permís de (¡la també nominada com a secundària!) Aubrey Plaza. Però ja estem caient en la trampa de prendre’ns massa seriosament els Globus i els premis en general. Quedem-nos amb el bo: els pocs que encara no ha vist ‘The White Lotus’ potser la rescatin aquest cap de setmana.

Temes:

Globus d'or