Estrena aquest dimecres

‘Escándalo. Relato de una obsesión’: la sèrie de Telecinco acusada de blanquejar la pederàstia

La ficció protagonitzada per Alexandra Jiménez i Fernando Líndez mostra la relació d’una dona de 42 anys amb un noi de 15

‘Escándalo. Relato de una obsesión’: la sèrie de Telecinco acusada de blanquejar la pederàstia

MEDIASET

4
Es llegeix en minuts
Marisa de Dios
Marisa de Dios

Periodista

Especialista en sèries i programes de televisió

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb un títol com ‘Escándalo. Relato de una obsesión’, sembla que Telecinco ja tenia clar que la seva primera gran aposta de ficció per al 2023, que arriba a la cadena aquest dimecres 11 de gener a les 22.50 hores, podia aterrar precedida per la polèmica, com finalment ha passat. La nova sèrie creada per Aurora Guerra (‘El secreto de Puente Viejo’, ‘Fuerza de paz’) i produïda per Alea Media (‘Patria’, ‘Entrevías’) ha sigut el focus de múltiples crítiques aquests dies, que l’han acusat de blanquejar la pederàstia a l’abordar la relació amorosa (i sexual) que s’estableix entre una dona de 42 anys (interpretada per Alexandra Jiménez) i un adolescent de 15 (Fernando Líndez). O que remarcaven el fet que, si la història hagués sigut entre un adult i una menor, la cadena no s’hagués atrevit a visibilitzar-la.

«La idea era intentar explorar històries que sempre s’han explicat des del punt de vista dels homes, parlar de dones inadequades en la societat que cometen exactament el mateix pecat que els homes però se les jutja de manera molt més severa, com si sempre portessin la lletra escarlata», explica la seva creadora, que remarca «la culpa» que arrossega al llarg de la trama la protagonista. Durant el rodatge d’‘Escándalo’, la ‘showrunner’ ja era conscient de la controvèrsia que podia generar aquesta ficció: «És obvi que el component de morbo hi és, però espero que almenys la polèmica serveixi per parlar del fet que les dones tenim el mateix dret que els homes a equivocar-nos», comentava llavors.

Allau de crítiques

«La sèrie deixa clar des del primer capítol que no és una relació sana, que és tòxica, que és un delicte», remarca Fernando Líndez, l’actor de 22 anys que dona vida a Hugo, el protagonista. «Jo el que espero és que la sèrie generi preguntes, conflictes, dubtes, que és del que es tracta en la ficció», afegeix la seva companya, Alexandra Jiménez.

Però fins i tot un dels guionistes d’‘Escándalo’ ha hagut de sortir a la palestra a defensar-la davant l’allau de crítiques. «Sento gent que diu que en aquesta sèrie (de la qual he escrit dos capítols i us asseguro que és molt bona) pretenem normalitzar la pederàstia. ¿De debò el seu títol us porta a pensar això? ‘Escàndol’ i ‘obsessió’ no sona gaire romàntic...», justificava a les xarxes Santiago Ramos, que incidia en el fet que mostrar en pantalla un delicte no implica fer-ne apologia: «¿No es pot emetre contingut en què es mostri un delicte? Fora sèries d’assassinats, de robatoris, de segrestos...», posava com a exemple.

Aitor Gabilondo, productor executiu de la sèrie, destaca que la ficció va més enllà «de la dependència física» dels protagonistes i que s’endinsa en com es retorna la violència soferta al llarg de la vida i en l’automaltractament. De fet, la seva creadora es va documentar molt «sobre la síndrome de l’abandonament, la síndrome de la dona maltractada psicològicament, els desordres alimentaris i les obsessions per la maternitat» per plasmar-los en els protagonistes.

Intent de suïcidi

Més enllà de la polèmica, ‘Escándalo. Relato de una obsesión’ és una història sobre dos personatges abocats a l’abisme i que arrosseguen els seus propis dimonis. L’inici ja en dona compte. La protagonista, Inés (Jiménez), decideix treure’s la vida submergint-se al mar, però el jove Hugo (Líndez) aconsegueix rescatar-la in extremis. «Aquesta tornada a la vida desencadena una història d’amor que es va distorsionant fins que es transforma en una història obsessiva i malaltissa», resumeix l’actriu sobre un personatge que manté una tensa relació amb el seu marit i la seva filla.

El seu salvador també té els seus propis drames. «L’Hugo va perdre la seva mare al néixer, i això és una culpa que sempre ha portat a sobre», explica Líndez. S’hi suma una «relació poc sana amb el seu pare» i els seus problemes a l’escola, provocats per les seves altes capacitats intel·lectuals, fet que el converteixen en un noi amb un comportament impulsiu i difícil de controlar.

Notícies relacionades

No hi faltaran algunes escenes pujades de to, que els actors coincideixen que van rodar amb bastanta naturalitat. «Va ser molt més còmode del que pensava», afirma Jiménez, mentre que Líndez confessa que en un primer moment el van preocupar.

La història d’‘Escándalo. Relato de una obsesión’ quedarà tancada en vuit episodis, que es van acabar de filmar l’estiu passat. El rodatge es va desenvolupar en entorns naturals de Madrid i de la costa del País Valencià, com Dénia, Cullera, Castelló i València. «La història és tan pertorbadora que el contrapunt lluminós del Mediterrani li dona una brillantor que casa molt bé», justifica la seva creadora.