Nova temporada a Netflix

Tots els intèrprets d’Isabel II i Carles III d’Anglaterra a ‘The crown’

Tots els intèrprets d’Isabel II i Carles III d’Anglaterra a ‘The crown’

Netflix

5
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Una de les particularitats de ‘The crown’ és que cada dues temporades canvia per complet el repartiment per adequar els personatges a nous intèrprets més creïbles quant a edat i aspecte físic. D’una banda, pot semblar un hàndicap: l’espectador es familiaritza amb una actriu o actor i el canvi potser perjudica el conjunt. Però, de l’altra, imposa un exercici de realisme no només quant a reconstrucció estètica, una cosa que es pressuposa en les sèries televisives britàniques. Dividida en sis temporades, ‘The crown’ haurà tingut tres intèrprets d’Isabel II i dos actors en el paper del seu fill Carles.

Claire Foy (Isabel II, temporades 1 i 2)

Claire Foy

Va ser l’actriu escollida per donar vida a Isabel II en els seus anys de joventut i formació, des de 1947 fins al naixement del seu últim fill, Eduard. Si la sèrie va funcionar tan bé al seu inici va ser, entre altres coses, per la convicció d’aquesta actriu britànica, nascuda el 1984. ‘The crown’ és de moment la joia de la seva corona particular, tot i que convé retenir les tres interpretacions que va realitzar el 2018, primer a ‘Perturbada’ de Steven Soderbergh i després a ‘First man’ de Damien Chazelle –on va donar vida a Janet Armstrong, la dona de l’astronauta que va trepitjar la Lluna per primera vegada– i a ‘Millennium: lo que no te mata te hace más fuerte’, en el paper de la pirata informàtica Lisbeth Salander. Al començar l’emissió de la segona temporada ja sabia que en la tercera seria substituïda per Olivia Colman, ja que cada temporada inclou més o menys una dècada en la vida d’Isabel i els productors prefereixen –amb bon criteri– canviar d’intèrprets abans que envellir-los amb maquillatge. Foy va tornar a aparèixer en una escena retrospectiva en el capítol vuit de la quarta temporada.

Olivia Colman (Isabel II, temporades 3 i 4)

Olivia Colman (

Colman protagonitza la tercera i quarta temporada de la sèrie, en èpoques i fets tan importants com el mandat de Margaret Thatcher, la guerra de les Malvines i el casament de Carles i Diana. A aquesta actriu, 10 anys més gran que Foy, se li donen bé els personatges reials: a ‘La favorita’ (2018), de Yorgos Lanthimos, va encarnar Anna de Gran Bretanya, de la casa Stuart, la primera sobirana del país, que va regnar entre 1702 i 1714, any en què va morir. Amb aquesta pel·lícula, Colman va aconseguir l’Oscar, el premi d’interpretació a Venècia i el Globus d’Or. Els racons de la vida política i monàrquica no li són gens aliens en les seves comeses interpretatives, ja que a ‘La Dama de Ferro’, el ‘biopic’ de Thatcher (Meryl Streep), Colman va interpretar la filla de la primera ministra britànica, la periodista Carol Thatcher. Si bé triomfa a la televisió –va aconseguir el Globus d’Or per la seva interpretació d’Isabel II en la tercera temporada de ‘The crown’ i l’Emmy per la quarta–, en el seu currículum cinematogràfic ha afegit ‘La hija oscura’, adaptació d’una novel·la d’Elena Ferrante de la qual Colman és també productora, i ‘El pare’.

Imelda Staunton (Isabel II, temporades 5 i 6)

Imelda StauntonAssumeix el paper de la reina en la recta final del segle XX i fins a la seva mort. La cinquena temporada ja és una realitat i la sisena i última està en ple rodatge, amb escenes filmades a Barcelona. Staunton tindrà dues temporades senceres per representar els últims espeternecs del longeu regnat d’Isabel II. Com a aperitiu, va aparèixer en un vídeo promocional assegurant que succeir Foy i Colman és tot un repte. Amb més carrera i menys premis que les altres dues «reines» de la sèrie, Staunton ha destacat en complexes composicions com la d’‘El secreto de Vera Drake’ (2004), drama de Mike Leigh sobre una dona que, al Londres de 1950, practica avortaments. Va ser nominada a l’Oscar i va aconseguir el seu premi més important en el festival de Venècia. Nascuda a Londres el 1956, va debutar a principis dels 80 en els dramàtics de la BBC. Va treballar amb Kenneth Branagh a ‘Els amics d’en Peter’ i ‘Molt soroll per no res’. Ha intervingut en films populars com ‘Shakespeare enamorado’ i ‘La niñera mágica’ i va fer el paper de la bruixa Dolores Umbridge en un parell de films de Harry Potter.

Josh O’Connor (Príncep Carles, temporades 3 i 4)

Notícies relacionades

Josh O’Connor Venia d’un èxit catòdic, la sèrie ‘Los Durrell’, en la qual va interpretar el futur escriptor Lawrence Durrell en els seus anys adolescents junt amb la seva mare i germans a l’illa de Corfú. Nascut el 1990, Josh O’Connor havia aparegut també en la segona temporada de ‘Peaky blinders’ i en la minisèrie ‘Los miserables’, on va coincidir amb Olivia Colman i amb qui ja és el següent príncep Carles de ‘The crown’, Dominic West. La seva pel·lícula més destacada, tot i que en un breu paper, és ‘Florence Foster Jenkins’, sobre una dona rica que volia triomfar com a cantant d’òpera. La seva primera aparició a ‘The crown’ com a Carles, quan era el príncep de Gal·les i no el monarca Carles III, va ser en el sisè episodi de la temporada tres. La seva relació amb Diana Spencer, futura Diana de Gal·les (interpretada per Emma Corrin), marca un dels ‘plots’ importants de la quarta temporada. L’any passat, O’Connor va tornar a coincidir amb Colman en la pel·lícula ‘Primavera en Beechwood’, un drama romàntic d’entreguerres inspirat en una novel·la de Graham Swift.

Dominic West (Príncep Carles, temporades 5 i 6)

Dominic WestEl príncep Carles madur que ja està en crisi amb Diana (encarnada en la nova temporada per Elizabeth Debicki) i que comença a intimar amb Camila Shand, després Camila Parker Bowles, ara la reina consort (Olivia Williams), està encarnat per tota una icona de la televisió moderna. Perquè Dominic West (Sheffield, 1969) ha fet bastant cine des que va debutar el 1995 amb la versió de ‘Ricard III’, ambientada en una Anglaterra feixista d’entreguerres, i ha aparegut a ‘Star wars: La amenaza fantasma’, ‘28 dies’, ‘Chicago’, ‘300’, ‘Orgull’, ‘L’editor de llibres’ –en la qual va interpretar Ernest Hemingway–, ‘The square’ i ‘Tomb Rider’. Però el seu moment àlgid va arribar a la televisió de la mà de David Simon al liderar el repartiment de ‘The wire’ (Bajo escucha)’, un superb retrat del món de les drogues i les escoltes policials a la ciutat de Baltimore. Abans d’arribar a la cort britànica de ‘The crown’, West va protagonitzar una altra sèrie que va començar molt bé però que es va acabar convertint en una fórmula: ‘The affair’, un drama extramatrimonial presentat des de dos punts de vista diferents.