Escenaris de sèries

Aquests són els llocs de Londres on es va rodar la sèrie ‘Luther’ d’Idris Elba

  • La ficció d’HBO Max és una de les sèries més estimades pels londinencs perquè retrata la ciutat que trepitgen diàriament, a la qual dona també una nova vida fosca i misteriosa

Aquests són els llocs de Londres on es va rodar la sèrie ‘Luther’ d’Idris Elba

BBC

3
Es llegeix en minuts
Carol Álvarez
Carol Álvarez

Subdirectora d'El Periódico

Especialista en Cultura, societat, Barcelona

ver +

El pont de Blackfriars, a Londres, no és el mateix des que algunes de les escenes més icòniques de la sèrie ‘Luther’ es van filmar allà: fans i espectadors de la sèrie es fotografien al creuar-lo amb el record de la volcànica relació entre el protagonista, el detectiu John Luther, i la seva nèmesi en format de malvada Alice Morgan.

La sèrie de la BBC que va consolidar a l’estrellat l’actor Idris Elba, després del seu pas per la mítica ‘The Wire’ en el paper de Stringer Bell, pot veure’s a HBO Max, que ofereix les seves cinc temporades amb un total de 20 capítols. 

Elba interpreta un detectiu traumatitzat que tendeix a extralimitar-se perquè el marc legal li queda curt davant la sèrie d’assassins i delinqüents perversos amb qui ha de torejar capítol a capítol, en paral·lel a la seva complicada vida sentimental. 

El detectiu podrà canviar de companys i d’enemics al llarg dels capítols, però del que no es desprendrà és d’una Londres ombrívola, amb aquests colors contrastats per la pluja i els edificis històrics que es barregen gairebé de manera impossible amb gratacels de vidre com la torre Gherkin, al 30 Saint Mary Axe, de Norman Foster, molt similar a l’edifici que després construiria Jean Nouvel a Barcelona a les Glòries, la torre Agbar.

Al final, el Londres de Luther es converteix com en tantes altres ficcions en un personatge més, parcs foscos on se succeeixen crims, on reconeixem paratges de Hampstead Heath, ponts que emparen delictes, carrerons humits i buits al districte de Blackfriars.

Griffin Pub

Entre els escenaris de la sèrie, no podien faltar els pubs i en concret, el que acull Luther quan necessita uns glops després d’una de les seves estressants i esgotadores jornades de feina, i allà trobem el Griffin Pub, ubicat al carrer Leonard Street de Shoreditch i que conserva aquest ambient tan confortable dels bars de copes tradicionals britànics.

Rivoli Ballroom

En una altra seqüència memorable i carregada de suspens, Luther es veu en el centre de la pista de ball d’un altre llegendari local de la ciutat, el Rivoli de Crofton Park. Es tracta del saló més antic que es conserva a la zona, de fet, perquè data de 1950. L’escenari també s’ha utilitzat com a plató per a altres produccions com la pel·lícula ‘Legend’, amb Tom Hardy de protagonista.

Tooting Bec Lido

El Tooting Bec Lido, unes instal·lacions recreatives amb piscina descoberta que es van construir el 1906 i són les més àmplies d’Europa i un dels principals atractius del sud de Londres, també apareixen en la sèrie de forma molt més sinistra, res a veure amb l’accés lúdic habitual. 

Barbican Center

Notícies relacionades

El complex de vivendes gegant que s’aixeca a la City, als voltants de l’àrea The Wall, és una joia arquitectònica alhora que inquietant. En un dels seus pisos té el domicili la coprotagonista de la sèrie, Alice Morgan, i les visites del detectiu Luther serveixen d’excusa per passejar la mirada pel laberint.

‘Luther’ es va convertir al cap de poc d’emetre’s la primera temporada ja en una de les sèries més estimades pels londinencs precisament perquè retratava la seva ciutat, la que trepitgen i coneixen de tota la vida, i li donava també una nova vida fosca i misteriosa, i ja esperen amb ànsia el llançament d’una pel·lícula que porta al cine el llibre de Neil Ross que explica la preqüela de ‘Luther’.