Sèrie de culte

‘Succession’: els 10 moments més èpics de la tercera temporada

  • Finalitzada aquest dilluns la tercera tanda de la sèrie d’HBO Max, recuperem una desena de situacions que resumeixen a la perfecció la grandesa (sobretot la misèria) de la família Roy (Atenció, conté nombrosos espòilers)

  • ¿Per què ens agraden amb bogeria les misèries de la família Roy?

‘Succession’: els 10 moments més èpics de la tercera temporada

HBO Max

7
Es llegeix en minuts
Julián García
Julián García

Periodista

ver +
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La tercera temporada de ‘Succession’ ha abaixat el teló aquest dilluns 13 de desembre deixant per al record desenes de situacions i diàlegs que són ja història viva de la televisió. Moments entre el feridor i l’hilarant que han resumit a la perfecció la grandesa (sobretot la misèria) de la disfuncional família Roy i les seves despietades lluites d’ego i de poder. Escollim aquí 10 fites, tot i que en podrien ser moltes més, de la tercera temporada d’aquesta gran tragicomèdia de la crueltat més intolerable (Atenció, aquest text conté espòilers).

«¡Mori el patriarcat!»

Kendall començarà la temporada estant molt segur de les seves possibilitats a l’hora de guanyar la batalla contra el seu pare. Tot i que no té el suport dels seus germans, contractarà la millor advocada i el millor gabinet per consolidar-se als mitjans, i jugarà amb el seu entorn de «mal tuit, bon tuit» abans d’entrar en una festa i cridar davant els focus el seu ja famós «¡mori el patriarcat!» («‘Fuck the patriarchy!’»). Un missatge punk que entronca a la perfecció amb el final d’aquest tercer episodi, quan sabotegi el nomenament de la seva germana Shiv fent sonar a través d’uns altaveus gegants ‘Rape me’ de Nirvana, precisament quan aquesta es refereixi als abusos sexuals en els creuers. 

La infecció d’orina de Logan

No és la primera vegada que es posa en dubte (amb raó) la salut del patriarca de la família i, tot i que sempre aconsegueixi recuperar-se, Logan passarà per alguns moments delicats durant aquesta temporada, que començaran després de la seva primera trobada amb Kendall a l’illa privada de l’inversor que interpreta Adrien Brody. Al cinquè capítol, abans de la reunió d’accionistes de Waystar-Royco, Logan començarà a trobar-se malament i anar al lavabo de manera compulsiva «fins a perdre la xaveta» (segons paraules de Tom). Començarà a delirar i tot el seu gabinet es posarà en alerta per les decisions que havia pres en les últimes hores. «No sabem quan ha començat a afectar-li això del pipí», diu Roman. «Jo sospito que té pipidemència des de fa unes hores», respon Tom.

La democràcia segons el Partit Republicà

O l’evidència descarnada que la presidència dels Estats Units es decideix no només a les urnes, sinó també en cenacles de poder reunits a luxoses suites d’hotel. La sèrie ens porta a una reunió del partit republicà en què s’ha d’elegir un possible candidat per a la presidència del país. Tot i que, en realitat, es tracta més aviat que Logan Roy esculli el seu favorit, a qui portaran en un pedestal fins a la Casa Blanca des de la cadena ATN. Finalment, i després d’un ardent debat familiar, l’elegit per Logan serà Jeryd Mencken, provocador i carismàtic supremacista blanc admirador dels règims feixistes, incloent-hi el de Franco. «No serà el Tercer Reich, però em preocupa que acabem en una orgia russo-berlusconiana-brasilera», al·legarà, sense èxit, una Shiv horroritzada per l’elecció.

L’aniversari més patètic

Episodi 7: Kendall en fa 40 i organitza La Gran Festa. «Això serà èpic», exclama després de cantar ‘Honesty’ de Billy Joel i preparar-se per volar enganxat a un arnès. La festa, com és de preveure, acabarà sent un desastre, un commovedor viatge a la més profunda de les pors i inseguretats de Kendall, el moment àlgid del qual serà el seu patètic intent de trobar els regals dels seus fills entre centenars de caixes. El primogènit acabarà enfonsat al balcó de casa seva, embolicat en una vànova de llit infantil, abraçat a la seva nòvia Naomi i mirant a l’infinit, més aviat al buit.

La catarsi de Tom

Tom es va deixar arrossegar com a boc expiatori de l’empresa sent conscient que podia anar a la presó, una cosa que l’ha torturat al llarg de tots els capítols davant la mirada impassible de la seva dona. Al principi de l’episodi 7, rebrà la notícia que la fiscalia no emprendrà accions legals contra ell, i tot i que intenti aparentar calma davant la directiva, el primer que farà al sortir de la reunió, és anar al cutre despatx de Greg i, davant la seva mirada atònita, destrossar-ho tot. És un dels grans moments que ens brinda Matthew Macfadyen, capaç de passar de la catarsi més física a l’emoció més profunda en un tres i no res. 

Polos de bebè

L’episodi 8 és, potser, la mare de tots els episodis de ‘Succession’: aquest shakesperià viatge familiar a la Toscana per celebrar el casament de la seva mare amb un elegant buscavides anglès. Després de tenir una duríssima conversa amb la seva absent mare sobre que hi ha dones que no valen per ser mares, Shiv torna a l’habitació de Tom amb la intenció de quedar-se embarassada, només per demostrar que la seva progenitora està equivocada. No obstant, durant els actes preliminars humiliarà el seu marit dient-li que no és prou per a ella i que no l’estima. L’endemà, Shiv li proposarà congelar embrions. I la conversa tampoc serà el que es diu gaire romàntica. «Els embrions duren deu anys», però clar, hi ha moltes variants que ella enumerarà: que un mori, que entri en coma, que es divorciïn... «Si després canviem d’opinió, doncs els destrueixen». «¿Polos de bebè, carinyo?».

La mozzarella enverinada

El viatge a la Toscana, precisament, ja va començar amb mal peu per a Kendall quan la seva mare el va informar que tindria accés limitat a les activitats festives per exigència del seu pare. Després arribaria la caiguda definitiva als abismes del no-res: el sopar amb el seu pare per reconèixer que ha perdut la guerra i que abandona l’empresa i la família. En un gest de roïndat extrema, el vell Logan farà sortir el seu net, Iverson, per tastar la mozzarella que els acaben de servir. «¿Per qui em prens? ¿Creus que et vull mort?», li diu Kendall, abans de ser brutalment apallissat, una vegada més, per un pare que li recordarà que mai es podrà escapar de la família i els seus fantasmes.

Les ‘fotopolles’ de Roman

Sempre s’ha insinuat que Roman pateix complex d’Èdip i, potser per aquesta raó hem assumit amb naturalitat que se sentís atret per Gerri i el seu «milió d’anys». Al llarg de les temporades, el benjamí del clan ha intentat seduir-la sense gaire sort, fins que els seus missatges picants a través del mòbil han anat passant durant aquesta temporada a imatges una mica més explícites de caràcter sexual. Just quan Roman sembla haver agafat les regnes de l’empresa i se sent més poderós, enviarà per error al seu pare una foto del seu membre dirigida a Gerri. «¿Saps el que és una ‘fotopolla’, papa?». «Probablement aquesta paraula la vam inventar nosaltres, fill». 

Empatia amb matusseria emocional

Notícies relacionades

Després de tocar fons, literalment, al final de l’episodi 8, Kendall s’acaba enfonsant davant els seus germans Shiv i Roman just quan el vell Logan està a punt de vendre l’empresa a Go-Jo. En ple sotsobre mercantil, Kendall s’esquerda emocionalment i es confessa autor de la mort del jove cambrer en el casament de Shiv. A la part de posterior de la mansió de la Toscana on s’acaba de casar la seva mare, i entre cubells d’escombraries, emergirà de cop, matusserament, perquè no pot ser d’una altra manera, tota l’empatia, l’emoció i l’afecte –o el que els joves Roy entenguin per això– ocults sota múltiples capes al seu cor de pedra.

«¡Colla de subnormals!»

Veient les orelles al llop, és a dir, corrent el risc de quedar-se amb una mà al davant i una altra al darrere (que és un dir, tractant-se de gent tan rica com els Roy), Kendall, Shiv i Roman intenten evitar que el pare vengui l’empresa a Go-Jo. El resultat de la seva aliança és la constatació que Logan és un monstre de dimensió ciclòpia capaç d’enviar els seus fills a fer punyetes a l’aterridor crit huracanat d’«¡aneu-vos-en a prendre pel cul [‘fuck off’!], colla de subnormals!». No és retòric: és el que pensa aquest home desproveït d’ànima. Perquè, com diu Greg en aquest últim episodi de la temporada, «l’ànima és avorrida».

Temes:

HBO