ESTRENA A HBO

'La materia oscura', temporada 2: en territoris estranys

La segona temporada de l'adaptació de les novel·les de Philip Pullman segueix fidelment el viatge metafísic i anticlerical dels llibres

zentauroepp55892635 dafne keen   la materia oscura 2201116124659

zentauroepp55892635 dafne keen la materia oscura 2201116124659

4
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La primera temporada de ‘La materia oscura’ va arribar fins on Hollywood no es va atrevir a ‘La brúixola daurada’, la relativament fallida i definitivament inacabada adaptació cinematogràfica de la trilogia de Philip Pullman. Aquest era el punt fort de la sèrie coproduïda per la BBC i HBO: hi havia menys manies a l’hora ser fidel a l’esperit de Pullman, un escriptor capaç de crear una faula fantàstica per al lector adolescent declaradament anticlerical i rabiosament atea (o potser panteista i amb un pelet d’angelologia ‘new age’). Ni un dubte a l’hora d’introduir, ja en la primera entrega, finals cruels i visions de mons paral·lels que el cine va esquivar, va endolcir, va simplificar i va ajornar amb una puntada de peu a seguir per a una segona pel·lícula que no va arribar.

La sèrie compartia, en canvi, la fidelitat a la lletra de les novel·les: una cosa que l’arrossegava per moments a un cert ‘dèja vu’ respecte a la pel·lícula que va protagonitzar Nicole Kidman. Tot i que, això sí, personatge a personatge, el repartiment televisiu guanya per golejada: una més torturada Mrs. Coulter (Ruth Wilson), una més eixerida Lyra (Dafne Keen) un menys hieràtic Lord Asriel (James McAvoy) i un més expressiu aeronauta (Lin-Manuel Miranda), als quals ara se suma un il·luminat John Parry (Andrew Scott), que en una humorada dels responsables de la sèrie té com a veu del seu altre jo la Phoebe Waller-Bridge que se’l va voler emportar a l’hort a ‘Fleabag’.  

Però inevitablement en la segona temporada havia d’endinsar-se en terreny inexplorat. I ho fa, en almenys dos sentits. El segon llibre de Pullman, ‘La daga’ (‘The subtile knife’, ‘El ganivet subtil’ en la seva versió original) era terreny visualment verge, lliure ja de qualsevol dels riscos del ‘remake’. I per descomptat, l’última escena de la primera temporada ja obria les portes, literalment, a començar un viatge a través d’universos paral·lels. El dels protagonistes, una versió deformada del món que coneixem, regit per una teocràcia, on l’ànima de cada persona està dividida entre el seu propi cos i el d’una extensió de si mateixa en forma d’animal; el nostre, des d’on viatja el nou company de Lyra Lenguadeplata, Will Parry, i un món dilema arrasat per espectres dels quals només estan fora de perill els nens, la Ciutat de les Garses, Cittagazze. I a indagar en l’essència de la Pols, la Matèria Fosca, una substància que flota en l’espai i es concentra en els sèries conscients. 

Notícies relacionades

Tot i que fins a la tercera temporada no sabrem com es gestionarà la sèrie quan toqui enfrontar-se a l’Autoritat (al nostre món, Déu), en què HBO comença a emetre el 17 de novembre l’enfrontament amb el Magisteri (una síntesi de la Inquisició catòlica, el règim nazi i el més intransigent calvinisme) deixa entendre que aquesta vegada (amb Jack Thorne, coautor de l’obra teatral Harry Potter i el llegat maleït, com a guionista principal, i el mateix Pullman implicat en la producció) no hi haurà desengany.

Això sí, que rebaixin les seves expectatives els qui se les formin a partir dels indicis de batalles entre dirigibles o bruixes voladores dels vídeos promocionals o es deixin portar per les promeses d’uns títols de crèdit èpics amb reminiscències a ‘Joc de trons’. Sí, hi ha bruixes que volen (sense escombra) i animalets que parlen. Però la Torre dels Àngels a la qual entraran Lyra i Will porta a aventures metafísiques més en la línia de Nolan o Villeneuve que a un nou viatge a Narnia.       

Qui és qui

Dafne Keen (Lyra Belacqua)

L’actriu hispanobritànica Dafne María Keen Fernández (Madrid, 2005) va debutar en la coproducció de la BBC i Atresmedia ‘Refugiados’. En la seva curta carrera ha sigut també mutant infantil a ‘Logan’.

Ruth Wilson (Marisa Coulter)

Amb dos premis Oliver per la seva carrera teatral, Ruth Wilson va protagonitzar durant quatre temporades la sèrie ‘The affair’. Va ser Jane Eyre en una minisèrie (2006) i va donar la rèplica a Idris Elba a ‘Luther’. 

Ariyon Bakare (Lord Carlo Boreal)

Bakare, aquí un agent del Magisteri amb doble vida i agenda pròpia, es va donar a conèixer al públic britànic principalment a través del seu paper en el culebró ‘Doctors’. També director i guionista, va aparèixer en la minisèrie ‘Good Omens’. 

Lin-Manuel Miranda (Lee Scoresby)

El creador dels musicals ‘The Heights’ i ‘Hamilton’ i de la banda sonora de ‘Moana’ no en té prou amb ser compositor, productor, director i autor teatral. A més de convertir-se en un aeronauta texà en ‘La materia oscura’ va aparèixer a la pel·lícula ‘El regreso de Mary Poppins’.

Amir Wilson (Will Parry)

El jove company de Lyra Bellaqua en la segona temporada de ‘La materia oscura’ va ser el missatger de la minisèrie juvenil d’aventures ‘Carta para el Rey’ (Netflix). Apareix també a la pel·lícula britànica ‘El jardín secreto’

Andrew Scott (John Parry)

Sí, haurà sigut el Moriarty de ‘Sherlock’, soldat a les files de Spielberg (‘Salvem el soldat Ryan’ i ‘Germans de sang’) però per a tots nosaltres sempre serà el capellà simpàtic i guapet amb el qual Phoebe Waller-Bridge vol enllitar-se. Li espera el paper de l’entabanador Tom Ripley en la sèrie basada en les novel·les de Patricia Highsmith.

Simone Kirby (Mary Malone)

L’actriu irlandesa que podem recordar com a Irene O’Donell a ‘Peaky blinders’ o Tyva Hightopp en la seqüela de l’‘Alicia’ de Tim Burton interpreta una monja que penja els hàbits per la física de partícules. 

Terence Stamp (Giacomo Paradisi)

Estrella convidada en un dels capítols de la segona temporada, Stamp ha freqüentat papers en el cine fantàstic: supermalvat a ‘Superman’, canceller suprem en ‘La amenaza fantasma’, Stick Elektra a ‘Elektra’ (Marvel)