FINAL DE LA PRIMERA TEMPORADA

Crítica de 'Raised by wolves': ¿somien els androides amb la maternitat?

A la sèrie, visualment molt suggestiva, es pot rastrejar tota l'obra de Ridley Scott com a director centrada en la ciència-ficció i en els dilemes entre androides i humans

02wolves-mobilemasterat3x1

02wolves-mobilemasterat3x1

2
Es llegeix en minuts
Quim Casas

Raised by wolves ★★★★

Direcció: 

Repartiment:  Amanda Collin, Abuybakar Salim, Winta McGrath, Travis Fimmel, Felix Jamieson

País:  Estats Units

Durada:  10 episodis

Any:  2020

Gènere:  Ciència-ficció.

Estrena últim episodi:  5 de novembre del 2020

Cadena:  TNT

Tot i que el creador de ‘Raised by wolves’ és Aaron Guzikowski, la sèrie que acaba d’arribar al final de la seva primera temporada té més del seu productor, Ridley Scott, que a més dirigeix els dos primers episodis i delega en el seu fill Luke uns altres tres. En aquest relat ambientat en el futur en un desèrtic planeta, es poden rastrejar elements de ‘Blade runner’,‘Prometheus’, ‘Alien: Covenant’ i fins i tot ‘Mart (The Martian)’ és a dir, l’obra de Scott com a director centrada en la ciència-ficció i en els dilemes entre androides i humans.

Mare, el personatge central de la història, interpretat en una excel·lent elecció de càsting per Amanda Collin, és dues coses alhora, androide i nigromant. L’acció té lloc en el remot planeta Kepler 22b, un lloc de pous profunds, arbustos recargolats, deserts i núvols espessos sobre les muntanyes, on hi ha diverses colònies humanes. Però pertanyent a un futur sense especificar, el que allà passa sembla procedir d’un remot passat marcat per les creences religioses.

Mare i Pare són dos androides embotits en vestits de làtex platejat que crien nens humans a partir d’embrions congelats per sembrar una civilització. Són ateus, pacifistes i tecnòcrates, en oposició al desplegament de creences dels humans que adoren una deïtat anomenada Sol, viatgen a l’Arca del Cel, coneixen temples pentagonals, creuen en les profecies i fins i tot troben una dent de Ròmul, el que, amb el seu germà Remo, va ser alletat per llops. La religió és per ells una invenció per donar les gràcies.

Notícies relacionades

Els dos androides són tan hieràtics com els replicants de ‘Blade runner’, però ella és poderosa com els de ‘Prometheus’. Pot arribar a ser devastadora amb els ulls, mentre que ell és un androide elemental capaç d’explicar acudits i ser entranyable amb els seus fills humans. Són els llops del títol. Alleten una nova espècie, tot i que Mare vulgui generar la seva pròpia en l’impactant tram final de la sèrie.

Visualment molt suggestiva, entre el suggeriment de la penombra i la catarsi de les explosions de sang i violència, amb un disseny de producció simple i estilitzat –la petita nau en forma de xiulet, els diagrames del tauler de comandaments o la visualització d’un rèptil mític– ‘Raised by wolves’ reflexiona sobre les creences més antigues en un àrid context futurista. Les expectatives i interrogants que deixa per a la segona temporada són altes.