PREN-T'HO EN SÈRIE

'Alex Rider': fosques aventures d'un espia adolescent

El creador de la nova sèrie, Guy Burt, ens explica els principals canvis respecte als 'best-sellers' originals

zentauroepp54943479 icult 15 09 2020 series alex rider200916190908

zentauroepp54943479 icult 15 09 2020 series alex rider200916190908

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La curosa sèrie ‘Alex Rider’ (Movistar Series, des de dijous, dia 17) no és la primera adaptació a la pantalla del personatge titular, el superespia adolescent creat per Anthony Horowitz per a una sèrie de novel·les que ja va pels 13 volums. El 2006 es va estrenar la pel·lícula ‘Alex Rider: Operació Stormbreaker’, protagonitzada per Alex Pettyfer i, bé, no va ser el que es considera un gran èxit a cap nivell.  

«La nostra sèrie no torna a contar aquesta història per no tornar sobre els mateixos passos», explica via telefònica Guy Burt, novel·lista (va escriure el llibre en què es va basar ‘The hole’, la pel·lícula de terror del 2001) i guionista al capdavant d’aquesta nova adaptació. «D’altra banda, tot i voler-ho, no hauríem pogut, perquè no tenim els drets d’aquest llibre», precisa més prosaicament.

El segon llibre, ‘Point blanc’, ens assegura Burt, «és, a més, millor que el primer, més misteriós i arriscat». El seu títol fa referència a l’escola per a nens rics problemàtics on Rider s’ha d’infiltrar en la seva primera missió al servei d’una divisió especial de l’MI6, el servei d’intel·ligència britànic. Tot el que hi havia de normal en la seva vida (els estudis, el seu millor amic, les noies en l’horitzó) sembla perillar davant un futur marcat per carreres, ‘gadgets’ i brivalls.

Més ‘Skyfall’ que ‘Octopussy’

Burt ja havia creuat camins amb Horowitz a principis de segle, quan va escriure diversos capítols de la sèrie antològica ‘Murder in mind’, creada pel segon. «Però si vaig decidir participar en el projecte va ser per una cosa molt senzilla: tinc fills en l’edat de disfrutar d’una cosa com això». I, no obstant, ¿‘Alex Rider’ no està feta amb més d’un públic al cap? ¿No només adolescents, sinó també els seus pares? Pot ser que aquest Bond sigui un imberbe, però la seva odissea pot ser, a nivell visual i psicològic, tan fosca com ‘Skyfall’. «Les novel·les tenen molta acció i aventures, però el to és lleuger. Vam decidir fer una sèrie realista i crua, en la mesura possible. Més Daniel Craig que Roger Moore, per dir-ho d’alguna manera».

¿Quins són els canvis més importants respecte a la novel·la? ¿S’haurien de posar nerviosos els fans puristes? «El Tom [Brenock O’Connor, l’Olly de ‘Joc de trons’] apareix com a millor amic en la sèrie, però, no, en la novel·la. Tampoc volia basar-me’n massa en els ‘gadgets’. I volia que hi hagués més personatges femenins; venia de fer la sèrie ‘El círculo Bletchley’ i m’estranyava la idea de fer una sèrie massa masculina».

Notícies relacionades

No podem oblidar la ubiqua presència dels mòbils, que el 2001, quan sortia el llibre, no feien tantes coses com ara. «Que el personatge de Parker Roscoe sigui un ‘youtuber’ detestable és clarament una actualització. ¡I també que Rider pugui recórrer al seu telèfon per salvar la pell!».

EN QUINES ALTRES SÈRIES SORTIEN...

Alex Rider (Otto Farrant) 

Malgrat la seva curta edat, l’encarregat de donar vida a Rider és tot un veterà de les sèries britàniques: ja va tenir papers en ‘La reina blanca’, ‘Guerra y paz’, ‘Marcella’ i ‘Mrs Wilson’, en la qual era un dels fills de Ruth Wilson.

Mrs Jones (Vicky McClure)

L’agent de l’MI6 al càrrec de Rider està interpretada per una altra habitual de la tele anglesa: ha aparegut a ‘This is England’ (pel·lícula i franquícia televisiva), ‘Broadchurch’ i, per descomptat, ‘Line of duty’, com l’agent de l’AC-12 Kate Fleming.

Alan Blunt (Stephen Dillane)

El capitost d’una subdivisió de l’MI6 és ni més ni menys que Stephen Dillane, conegut com l’Stannis Baratheon de ‘Joc de trons’ o el Graham Sutherland de ‘The crown’.

John Crawley (Ace Bhatti)

Mà dreta de Blunt, Crawley està encarnat per l’excel·lent Bhatti, que es recorda, sobretot, com el comissionat de policia i crim Rohan Sindhwhani de ‘Line of duty’.