FICCIÓ EUROPEA

Més enllà del 'nordic noir'

zentauroepp48960363 iculr   serie heinebane190706190425

zentauroepp48960363 iculr serie heinebane190706190425

1
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘Gösta’ ens recorda que els països nòrdics no només produeixen intrigues sobre crims brutals en paisatges freds, amb personatges que amb prou feines somriuen i trames conspiradores que arriben fins als estaments més alts de la societat. O 'nordic noir', per resumir.

A l’entrevista que ens va concedir, Moodysson citava com a inspiració ‘Skam’, una sèrie adolescent noruega sobre amistats perdudes, abusos i identitat sexual. Era formidable, però Movistar+ va preferir fer un ‘remake’ a promoure-la amb ímpetu. I això que podria haver sigut un èxit. "Sèries juvenils escandinaves com 'Skam' i les seves filles 'Lovleg', 'Blank', '17' o 'Doggystyle' podrien traspassar fronteres sense cap problema", opina Lorenzo Mejino, conegut estudiós de la ficció televisiva internacional.

Notícies relacionades

De la producció recent, Mejino destaca també les noruegues ‘Heimebane’ (sobre l’entrenadora de futbol masculí Helena Mikkelsen) i ‘Lykkeland’ (sobre l’inici del ‘boom’ del petroli a Noruega), “dues autèntiques obres mestres que expliquen històries costumistes, però de gran importància social”. Les dues s’estrenaran a la tardor a Filmin, com la xilenofinlandesa ‘Invisible heroes’, sobre el diplomàtic finlandès que va salvar la vida de milers de dissidents xilens durant i després del cop d’estat del 1973.

“El ‘nordic noir’”, conclou Mejino, “és una etiqueta molt reduccionista per definir la producció escandinava”. Però ara per ara les sèries que s’ajusten a aquest model semblen que són les més fàcils d’exportar. Molta gent sap pronunciar 'Forbrydelsen' i no tant 'Arvingerne'.