PSICOLOGIA

Ansietat davant d'una nova feina: maneres d'afrontar-ho

Assumir nous reptes posa a prova l'autoestima

zentauroepp51257063 ansiedad191207134447

zentauroepp51257063 ansiedad191207134447

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

Els canvis generen incertesa, por del desconegut i dosis altes d’ansietat. Tot i que el lloc sigui atractiu i el canvi es visqui amb il·lusió, hi ha una part de nosaltres que no pot deixar de pensar en situacions hipotètiques en què les coses no surten com ens agradaria. Des del fet de no tenir bona química amb els superiors fins a tenir un excés de responsabilitats, passant per no connectar amb els companys; tot això genera que no sapiguem bé si el canvi és per bé i si estarem còmodes.

Les nostres emocions estàs dissenyades per ajudar-nos a comunicar i generar determinades estructures, com la seguretat, el desenvolupament i la justícia. Obeeixen a situacions reals i concretes, tot i que no sempre és així. L’ansietat es pot deure a l’anticipació de problemes que no tenen una base real o per a la qual no hi ha proves contundents. La nova feina és una d’aquestes situacions en què apareixen pors sense que tinguem evidències que ens les provoquin. No obstant, com qualsevol emoció, es pot gestionar.

Canvis laborals

Dècades enrere, la tendència general era trobar una feina i quedar-s’hi el màxim nombre d’anys possibles. Es podia produir algun canvi, però solia ser circumstancial. Actualment, el món laboral ha canviat i les nostres necessitats, també. Busquem el desenvolupament i el creixement, sabem reconèixer quan no estem bé i quan necessitem un canvi d’aires, sense comptar les vegades que el canvi de feina és forçat. Davant d’això, la nostra mentalitat encara es resisteix: volem la vella seguretat amb els nous paradigmes professionals.

L’ansietat davant d’una nova feina és una cosa habitual. No obstant, la por o la inseguretat es poden trampejar per viure la transició de la millor manera possible:

1. Tolerància a la incertesa

La por és l’emoció que ens avisa de les amenaces, de les coses que ens puguin danyar. Sorgeix quan hi ha elements que avisen d’aquesta amenaça, però també apareix davant de la incertesa, davant d’allò que és nou, que ens fa creure que no tindrem prou eines per afrontar-ho. No obstant, tot i que el nou ens generi incertesa, aquest buit podria donar també espai a l’alegria i no a la protecció o a la paràlisi que ens genera la por i l’ansietat.

2. Aparences

Quan anem a un lloc nou, creiem que no encaixarem amb les altres persones. És molt important sentir-se vàlid amb com és cadascú. Això generarà una connexió molt forta amb altres persones, especialment amb les més afins i un distanciament respecte a les altres. No podem caure bé a tothom ni és necessari per al nostre benestar emocional i laboral.

3. Retorn al passat

¿Què va passar les vegades anteriors que vas canviar de feina? La por que vas sentir en un primer moment es va esvair amb el pas dels dies. Això ens demostra que no sempre hi ha necessitat de protegir-se mitjançant el temor, que l’obertura a les noves experiències ens pot ser més útils.

4. Ancoratge en l’aquí i ara

El que ens genera ansietat és l’anticipació del futur, del que encara no ha arribat. Això trasllada el nostre cos a un altre moment, sense processar o sentir les experiències presents. Si intentem capgirar el que ens passa, si fem que la nostra ment estigui en l’aquí i en l’ara, l’ansietat es reduirà. Per a això, busca veure quines sensacions produeix el lloc on ets, la temperatura o la sensació del nostre cos a l’estar dempeus o sobre la cadira. Això treu el focus del futur per portar-ho al present.

Notícies relacionades

Les noves responsabilitats o l’entorn en què es desenvoluparà la nova feina ens pot generar incertesa, por i ansietat. Quan més desconegut és el que viurem, pitjors són les emocions. No obstant, això també ens obre una porta a allò nou, a afrontar reptes amb il·lusió i a sentir-nos més vàlids i capaços.

Ángel Rull, psicòleg.