PSICOLOGIA

Com aprendre de la gelosia i l'enveja per sortir enfortit

L'enveja és la ràbia en la seva expressió disfuncional

zentauroepp19044700 celos190222100341

zentauroepp19044700 celos190222100341

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La interacció amb la resta de persones genera que puguem sentir que la nostra vida és incompleta. Veiem que altres persones fan viatges que nosaltres no fem, tenen parelles o amics que a nosaltres ens falten o unes feines en què semblen més feliços. Tot i que la gelosia no és comuna a tothom, sí es poden arribar a sentir en moments puntuals, i no sempre lligats a temes sentimentals.

La gelosia ens mostra una part interna de nosaltres que no sempre veiem, parlen de necessitats no cobertes o d’emocions mal gestionades. Sempre que sapiguem deixar-los anar, en podem aprendre’n.

La gelosia t’ensenya coses

La gelosia ens parla d’una realitat que no és la nostra, d’aspectes emocionals o materials que ens agradaria tenir. Apareixen quan algú té o fa alguna cosa que nosaltres no, quan l’altre s’atreveix i nosaltres ens quedem asseguts. Però no només es tracta d’envejar l’altre, sinó que també, des de la ràbia, ens diuen que desitgem que l’altre deixi de tenir-ho, que fracassi o que li vagi malament. Una part ja no només de falta d’alguna cosa en la nostra vida, sinó també de mal desig cap a l’altre.

La gelosia, no obstant, escoltada i atesa pot ensenyar-nos determinats aspectes que ens faran més forts i generarà millors eines que ens serviran en el nostre dia a dia. Per tant, ¿què podem aprendre de la gelosia?

1. Hi ha una cosa que temo perdre

Això pot passar tant en relacions de parella com entre companys de feina. Aquesta por ens parla de com temem perdre una cosa que tenim. La gelosia l’orientem sempre cap a l’altre, quan la seva funció és crear la seguretat que eviti la pèrdua. Llavors, el que ens diuen és que potser l’actuació nostra és la que ha de millorar: ser millors parelles i ser millors treballadors i companys.

2. Hi ha una cosa que necessito tenir

Quan la gelosia es deu a l’enveja d’una cosa que no tenim i que un altre sí, estan sorgint missatges sobre les nostres necessitats. Moltes vegades, això que ens falta ha de ser inclòs en la nostra llista d’objectius i començar a treballar per aconseguir-ho. La manera de fer-ho seria acostar-nos a l’altre i, des de l’admiració, provar d’aprendre a aconseguir-ho també nosaltres.

3. ¿Ho necessito?

¿Necessito realment el que l’altre té i jo no? Moltes vegades no és una veritable qüestió de necessitat, sinó que obeeix a un buit emocional que creiem poder omplir amb el que els altres tenen, moltes vegades objectes materials. És aquí on hem de ser sincers amb nosaltres i saber què és el que realment ens falta.

4. Emoció desconnectada

El nostre sistema emocional funciona de forma global, no individual: el que faig malament a la feina, tendeixo a fer-ho malament en la meva vida social. Les emocions que no s’utilitzen correctament en unes àrees, tampoc s’utilitzaran en d’altres. Per això, a l’hora de sentir gelosia, hem de saber que tenim un problema de gestió de la ràbia; la sentim en lloc de sentir orgull per l’altre, que ha aconseguit el que jo no, o en lloc de sentir amor, no creus merèixer el que d’altres tenen. Qualsevol d’aquestes disfuncions t’ensenya com has de modular la ràbia i no creure que és injust el que veritablement no ho és.

5. Torna a tu

La gelosia és el canvi del focus sobre el bo que té un mateix cap al dolent que tenim o el que ens falta. És aquí on hem de començar a veure que som nosaltres mateixos els que necessiten atenció. Treballar pel nostre benestar, guanyar en autoestima i potenciar les nostres fortaleses personals.

Notícies relacionades

La gelosia és viscuda de forma negativa i intensa, per la qual cosa creiem que no podrem arribar mai a aprendre’n. Són vistos com una debilitat basada en la ràbia o la por. No obstant, atesos i gestionats ens faran créixer i enfortir-nos, sent nosaltres mateixos.

Ángel Rull, psicòleg.