PSICOLOGIA

Supera la por del canvi de feina amb aquests 6 consells

La por del canvi de feina arriba a ocasionar problemes d'ansietat o depressió

jcarbo15349991 madrid  02 03 11  una persona espera la apertura d160303163446

jcarbo15349991 madrid 02 03 11 una persona espera la apertura d160303163446

3
Es llegeix en minuts
Ángel Rull

La por del que és nou i desconegut va directament unida a l’ésser humà. Creiem que no podem afrontar el canvi, pensem que no tenim les eines necessàries per suportar la nova situació i la nostra autoestima decreix. Acabem patint símptomes d’estrès, ansietat i depressió que poden generar una ruptura en el nostre equilibri emocional.

La por del canvi de feina s’ha vist augmentada en els últims anys, i els seus símptomes són freqüents i aguts. Per això, reconèixer que hi ha por i adquirir eines per afrontar la situació ens ajudarà a generar benestar en aquella etapa tan complicada.

Accepta el canvi

La por del canvi de feina ens paralitza, i no només quan estem ja a punt d’entrar en una nova empresa, sinó que pot aparèixer de manera anticipada. Aquesta por acaba fent que mai arribem a intentar buscar una altra feina, sinó que ens quedem al lloc on som. Aquesta situació és molt negativa si realment la nostra feina actual no ens genera benestar, sinó que s’ha convertit en una font de frustració i estrès.

Els canvis, part imprescindible de la nostra vida, són vistos com una cosa negativa, moltes vegades associats a esdeveniments traumàtics i que ens generen dolor. Però enfocats correctament i amb un bon pla d’acció, aquests canvis ens poden portar una millora significativa en el nostre estil de vida, especialment si l’enfoquem a l’entorn laboral, ja que aquest ocupa, almenys, un terç de la nostra rutina. D’aquesta manera, per poder afrontar-ho, hem de saber com reduir-ne els símptomes i generar un estat de seguretat.

Redueix la por

En l’actualitat, el percentatge de persones que estan tota la seva vida a la mateixa feina és gairebé imperceptible. El món laboral ha evolucionat i al llarg del nostre període actiu canviem diverses vegades de feina. Si no aconseguim reduir la por del que és nou i desconegut, viurem sempre aquesta etapa com una cosa dolorosa, que ens farà evitar-ho en un futur.

¿De quina manera podem reduir la por del canvi?

1. Res és per sempre

Tot canvia. Les persones evolucionem i també els llocs de treball. El més normal és estar durant un temps limitat en una empresa i després moure’ns cap a una altra. Acceptar això com una cosa natural i imprescindible reduirà la sensació d’estrès i ens farà sentir que tenim control sobre la nostra vida.

2. Sigues flexible

Adapta’t millor al canvi. Per a això comença per rutines diàries que tens molt marcades. Genera alternatives, com llocs nous on esmorzar o llibres diferents per llegir. Si ens guiem per un patró tancat, els canvis seran vistos com a desbordants.

3. Canvis de mica en mica

Els canvis han de ser graduals i mai alhora. Si el canvi de feina va acompanyat d’un canvi de barri o de ciutat, intenta fer-ho pas a pas. Tot alhora genera una ansietat poc assumible i difícil de digerir.

4. Inverteix en tu

Dedica en aquesta fase més temps al lleure, a la solitud i a tu mateix. No abandonis les teves rutines, especialment amb l’activitat física i l’alimentació. El que has de controlar no és el canvi en si, sinó les emocions que et provoca. Per això, dedica’t més espai per poder gestionar i entendre els teus sentiments.

5. Recolza’t en el teu cercle proper

La família i els amics són una font de benestar. Fes més plans o mira de poder comptar amb un espai segur on expressar-te i on et sentis que ets escoltat i respectat. Expressa el que sents, però sense caure en l’autocompassió o la culpa.

6. Estableix un pla d’acció

Marca’t un calendari de temps, una llista de tasques a realitzar i uns passos intermedis que t’ajudin a delimitar el camí a seguir. Crearà ordre, sensació de control i un augment en la motivació i la productivitat.

Notícies relacionades

Els canvis ens poden portar un estat de felicitat i de benestar més elevat del que tenim ara. Aquell període de transició en què ens governa la por ens pot frenar a l’hora d’assolir la meta final. Per això, superar la por i generar autoconfiança ens ajudarà a portar a terme els canvis de feina sense por ni ansietat.

Ángel Rull, psicòleg.

Temes:

Acomiadaments