FESTES D'UN BARRI EMBLEMÀTIC

Aniversari major

L'entitat que coordina les festes de Sants compleix 25 anys i ho celebra amb diferents actes

El 20 d'abril presenten el programa

Reunió de representants d’associacions i entitats per perfilar el programa d’actes, ahir.

Reunió de representants d’associacions i entitats per perfilar el programa d’actes, ahir. / MIQUEL MONFORT

2
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES
BARCELONA

La Federació d'Associacions i Comissions de Carrers de la festa major de Sants compleix 25 anys i prepara una marató d'actes commemoratius. El tret de sortida el donarà la presentació pública del programa el dimarts 20 de març a la seu del districte (Creu Coberta, 104).

«La constitució de l'entitat va ser el 20 d'octubre de 1987, però ja feia sis anys que treballàvem en aquesta direcció sis carrers del barri», recorda el seu actual president, Amadeu Soler, vinculat amb l'entitat des de la seva fundació. «Jo sempre hi he ajudat, però ho feia des de fora. La majoria dels veïns es pensaven que tenia algun càrrec a la federació perquè sempre m'hi han vist relacionat d'una manera o altra. En realitat, vaig entrar a l'entitat fa uns quatre anys, quan ja m'havia jubilat», assegura Soler.

L'activitat principal de la Federació d'Associacions i Comissions de Carrers de la Festa Major de Sants és, segons les paraules del mateix president, «coordinar per Sant Bartomeu la festa major del barri» i altres activitats que han anat incorporant, com ara l'aplec de sardanes de Sants i la cantada d'havaneres, també de Sants.

La presentació del programa a la seu del districte comptarà amb la presència del periodista especialitzat en història Albert Torras, que també és veí del barri, que repassarà la trajectòria de l'entitat amb l'ajuda de la projecció d'unes fotografies. «Fa més de 750 anys que Sant Bartomeu és patró de Sants, i per això podem assegurar que la festa major de Sants és de les més antigues del món», explica Torras, un especialista en la matèria que l'any 2009 va publicar amb el suport del districte el llibre titulat La festa major de Sants. Dels orígens a l'agregació. L'entitat, que actualment ocupa una planta baixa de 50 metres quadrats després d'haver passat molt temps al centre cívic Cotxeres de Sants, coordina les comissions de festes de 14 carrers.

Preparatius i finançament

Notícies relacionades

«Per a la festa major del 2012, que se celebrarà del 18 al 26 d'agost, ja estem treballant des de l'any passat. Planificant i organitzant rifes i loteries per poder finançar les festes», explica el president, que creu que la «unió fa la força» sobretot a l'hora d'aconseguir millors espectacles i, també, ajudes de l'administració.

Encara estan perfilant els «serrells», però les activitats en les quals treballa la comissió per commemorar el seu quart segle de vida inclouen un aplec de sardanes el diumenge 22 d'abril i una fira d'entitats a la carretera de Sants el 2 de juny, que clausurarà la vuitena Cantada d'havaneres de Sants. El 16 de juny serà el torn de l'anomenada Nit de ball, i tancaran el dia 20 d'octubre a les Cotxeres de Sants un dels més destacats grups del pop rock català.