A deu dies de les eleccions municipals

L’oposició de Santa Coloma força un ple extraordinari sobre la citació judicial en campanya

LA NOTÍCIA | Una jutge cita a declarar en plena campanya càrrecs de Santa Coloma per la reforma urbana del centre

CONTEXT | El conflicte urbanístic anquilosat al centre de Santa Coloma que confronta dos models de ciutat

PRECEDENT | El TSJ de Catalunya deixa sense efecte la reparcel·lació del nucli antic de Santa Coloma de Gramenet

Ciutadans, els Comuns i ERC han registrat al consistori una sol·licitud de sessió per abans del 25 de maig

L’oposició de Santa Coloma força un ple extraordinari sobre la citació judicial en campanya

Ayuntamiento de Santa Coloma

3
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

La citació judicial en plena campanya a tres càrrecs municipals de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, avançada per EL PERIÓDICO, en el context de la querella d’un veí sobre la reforma urbana del centre de la ciutat, ha agitat la política local colomenca a 10 dies de les eleccions municipals del 28 de maig.

Els grups municipals de l’oposició (Ciutadans, En Comú Podem i ERC) han sol·licitat en bloc i durant aquest 18 de maig al matí un ple extraordinari i urgent amb un únic punt en l’ordre del dia: «Aclarir totes les implicacions conegudes fins ara i les possibles conseqüències derivades de les notícies publicades sobre la citació de càrrecs municipals per presumptes delictes de prevaricació urbanística, revelació d’informació privilegiada i coaccions relacionats amb l’expedient urbanístic PERI Ciutat Vella II».

La sol·licitud formal del ple extraordinari, firmada pels nou regidors de l’oposició (el mínim en aquest cas són set, la quarta part del ple municipal) i a la qual ha accedit aquest diari, fa referència a «les informacions publicades el 16 de maig a EL PERIÓDICO» com a motivació de la petició sobre la qual «entenem que els membres de la corporació municipal han d’estar correctament informats», descriuen les formacions opositores al govern municipal del PSC.

L’oposició insta que la celebració d’aquesta sessió «no es demori més enllà del dia 25 de maig del 2023», tan sols tres dies abans de les eleccions municipals. La legislació vigent preveu que el ple no es pot retardar més enllà de 15 dies hàbils des de la seva sol·licitud i que, si després d’aquest termini no s’ha convocat, «quedarà convocat automàticament per al desè dia hàbil següent al de la finalització» d’aquests 15 dies hàbils, escenari potencial que deixaria la celebració del ple extraordinari per a després dels comicis electorals.

Consultades per aquest diari sobre la citació judicial a què fa referència la petició de l’oposició, fonts de l’executiu local van apel·lar a l’«evident interès polític del querellant» vinculat a la campanya de les eleccions municipals: «La querella quedarà en res, perquè no té recorregut ni fonament», van adduir fonts municipals.

Aquestes mateixes fonts es van referir al fet que «l’objectiu de l’acció és que el consistori cedeixi i pagui més per una cosa que els Serveis Tècnics no consideren que s’ha de pagar més», van comentar sobre el veí querellant, discrepant amb una indemnització rebuda a canvi que el consistori pugui disposar i enderrocar la finca on viu, en el marc d’una reparcel·lació del conegut Pla especial de reforma interior de Santa Coloma Vella II (PERI II).

Un quòrum d’1/4 de regidors

Per justificar la celebració del ple, els grups de l’oposició citen l’article 98 del text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya (TRLMRLC), el qual determina la celebració del ple «quan ho demana la quarta part, almenys, del nombre legal de membres de la corporació, sense que cap regidor en pugui sol·licitar més de tres anualment», com és el cas.

En el cas del ple extraordinari, la seva celebració «no es pot retardar més enllà de 15 dies hàbils des que ha sigut sol·licitat», indica el text legal.

Notícies relacionades

En cas que el ple extraordinari no es convoqui en aquest termini de 15 dies hàbils, «quedarà convocat automàticament per al desè dia hàbil següent al de la finalització del termini esmentat, a les dotze hores, cosa que notificarà el secretari de la corporació a tots els seus membres l’endemà de finalitzar aquest termini de 15 dies», conclou l’article 98 del TRLMRLC.

Llegeix totes les notícies de Santa Coloma a EL PERIÓDICO Santa Coloma