Medi ambient

Instal·len un nou enllumenat al parc del Molinet de Santa Coloma que «afavoreix la biodiversitat»

  • La il·luminació té sensors de presència que controlen la intensitat i el color de la llum

  • Des de l’AMB defensen que «respecta» el cicle biològic de les espècies i «redueix» la contaminació lluminosa

Instal·len un nou enllumenat al parc del Molinet de Santa Coloma que «afavoreix la biodiversitat»

Ayuntamiento de Santa Coloma

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El parc del Molinet de Santa Coloma de Gramanet (Barcelonès) compta amb nova il·luminació des d’aquest dilluns 13 de febrer. Es tracta d’un «laboratori urbà centrat en les persones» que han liderat l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i el clúster CICAT amb els membres del grup de treball Urban Centric Lighting.

Entre els seus principals objectius, el nou enllumenat pretén millorar la visibilitat a l’espai públic, millorar la «qualitat ambiental de la metròpolis de Barcelona» o «minimitzar els efectes disruptius en el ritme circadiari en humans i en la resta d’espècies vives».

Així, des de l’Ajuntament de Santa Ccoloma comenten que els nous equips estan dotats d’uns sensors que augmenten els nivells de llum «només quan és necessari», és a dir, «que s’adapten a les necessitats de les persones». A més, asseveren que amb els canvis aspiren a «respectar» la biodiversitat dels parcs metropolitans a fi de compatibilitzar l’ús públic amb l’augment d’espècies de fauna.

Espais d’elevada concurrència

El projecte s’ha portat a terme a tres zones del parc amb elevada concurrència ciutadana: entorn de la Naturaula, a zona de jocs i l’espai sota la pèrgola que connecta una de les entrades principals amb el sector del mirador.

Quan no hi ha ningú, expliquen des del consistori, la llum és d’un color ataronjat accentuat, «cosa que redueix l’afectació sobre la biodiversitat». Així, quan passa una persona o el sensor detecta moviment o ocupació, la llum ataronjada passa a ser blanca, per la qual cosa «reprodueix millor els colors, però sempre dins d’un rang d’impacte mínim sobre el rellotge circadiari».

«També té un impacte positiu en la percepció de seguretat de les persones, ja que sovint es relaciona la quantitat de llum amb la seguretat, tot i que no és un factor objectiu determinant», diuen des de l’Ajuntament colomenc.

Fons d’ACCIÓ

L’AMB i el CICAT han instal·lat un total de 26 lluminàries, amb una inversió procedent del fons de reforç de la competitivitat gestionats a partir d’ACCIÓ (Generalitat de Catalunya).

Notícies relacionades

L’acte de presentació del nou enllumenat ha comptat amb la participació : del 1er tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet, Esteve Serrano; la 4a tinenta d’alcaldessa, Ana Belén Moreno; el director espai públic AMB, Albert Gassull; l’enginyera d’instal·lacions de parcs de l’AMB, Sara Arguedas, i el ‘Lighting Manager’ a Benito Novatilu, Albert de Ramos Pons.

Més notícies de Santa Coloma a l’edició local d’EL PERIÓDICO