Renovació

El passeig de la Salzereda, un nou bulevard al costat del riu

S’han invertit prop de 7 milions d’euros a transformar aquesta via en un espai verd i amable

El passeig de la Salzereda, un nou bulevard al costat del riu
3
Es llegeix en minuts

Santa Coloma de Gramenet ha guanyat un nou bulevard al costat del riu. El passeig de la Salzereda, entre els carrers de Pompeu Fabra i de Mossèn Jacint Verdaguer, s’ha transformat en un espai de passeig, d’estada i de joc, que combina també l’oci amb el comerç. Una via amb els seus imponents salzes que connecta la ciutat amb el recuperat riu Besòs i el seu parc fluvial.

El projecte s’ha concretat en la renovació de les clavegueres, les voreres, el mobiliari urbà, la il·luminació, els espais d’estada i els jocs infantils. I, quant a la mobilitat, la incorporació d’un carril bici a la calçada ha suposat un gran avenç per a la ciutadania, que pot disfrutar d’aquest passeig verd d’una altra manera. Les obres han servit també per convertir aquest passeig en accessible per a persones amb discapacitat gràcies a la desaparició dels esglaons existents i a l’adaptació de les voreres.

El Pla d’acció municipal (PAM) 2016-2019 ja recollia el compromís municipal de reformar el passeig de la Salzereda i gràcies a l’aprovació del Projecte EDUSI s’ha garantit l’arribada de fons europeus per posar en marxa la remodelació. S’hi han invertit gairebé set milions d’euros, aportats per la UE i per l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. La redacció i direcció del projecte la va assumir l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Per ajustar-se millor a les necessitats de la ciutadania i adequar-se als usos que es volien donar a aquest passeig, el setembre del 2017 es va sotmetre a consulta ciutadana quina opció era la més adequada per remodelar aquesta via flanquejada pels seus arbres característics. Es va imposar el model en què es manté el passeig al costat de les façanes. A partir de la consulta, es va crear una comissió de seguiment en la qual van treballar veïns, entitats, l’alumnat de l’escola Santa Coloma i comerciants.

Oci i esport

Després d’haver guanyat un espai natural envejable com és el riu Besòs i el seu parc fluvial, era el moment de posar a punt la connexió amb el riu amb la remodelació del passeig de la Salzereda. Veïns passejant, esportistes, nens i nenes jugant, i famílies en bici són algunes de les imatges que ofereix el passeig de la Salzereda des de la seva reinauguració el setembre del 2021.

Entre les intervencions que s’hi han portat a terme, destaca al remodelació de les voreres. La vorera del costat del riu ha mantingut la seva amplada, mentre que la vorera del costat de les façanes acull una franja exclusiva per a vianants, de 5 metres d’ample, i es deixen 15 metres per a un nou parc que inclou jocs infantils, zones verdes, arbratge, terrasses de bars i zones d’estada més tranquil·la. Aquesta urbanització ha inclòs l’execució d’un col·lector de grans dimensions que, juntament amb el del carrer de Pompeu Fabra, ha resolt els problemes d’insuficiència que hi havia en el passat.

Nou carril bici 

Notícies relacionades

D’altra banda, s’ha reduït la mida dels carrils de circulació perquè la velocitat dels vehicles sigui inferior. S’han mantingut els dos carrils de circulació i els dos d’aparcament en cordó, però s’ha incorporat un nou carril bici segregat. Aquesta via pedalable connecta amb el carril bici metropolità i uneix Santa Coloma amb Sant Adrià de Besòs i Badalona des del vessant sud, amb Montcada i Reixac des del vessant Nord, i amb Barcelona a través del pont de Santa Coloma. 

L’arbratge i la vegetació són un punt clau en aquesta transformació urbana al costat del riu. És per això que s’han mantingut el màxim de falses pebreres que hi havia en bon estat; de la resta d’espècies s’han retirat els malalts i s’han trasplantat els que estaven en bon estat. Les terrasses dels locals de restauració queden encaixades entre l’arbratge, sense dificultar el pas.