‘Pro-Grama Social’

Santa Coloma comença a pagar amb la seva moneda local a famílies vulnerables

El projecte s’ha iniciat amb un primer pagament a 196 famílies, amb ajudes que van de 100 a 300 grames mensuals

Santa Coloma comença a pagar amb la seva moneda local a famílies vulnerables

Ayuntamiento de Santa Coloma

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet realitza des d’aquest mes d’octubre els pagaments de les prestacions econòmiques a famílies en risc d’exclusió social en la moneda local digital local, la Grama, que dona nom al programa: ‘Pro-Grama Social’.

La iniciativa segueix l’estela de Barcelona, on l’abril del 2018 un miler de famílies vulnerables de l’Eix Besòs (districtes de Zona Nord, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí) van començar a utilitzar la moneda local, ‘Rec’, a través d’un pla pilot.

El projecte s’ha iniciat amb un primer pagament que dona cobertura a 196 famílies, beneficiant unes 590 persones, amb ajudes que van de 100 a 300 grames mensuals (una grama equival a un euro) i que complementen els ingressos familiars. Mensualment, s’aniran incorporant més famílies al programa. Durant el primer any d’execució, es preveu invertir un milió d’euros.

El Pro-Grama Social neix «per posar a l’abast de la ciutadania les prestacions econòmiques de caràcter social en grames, que utilitza un sistema de pagaments digitals, per internet i telèfon mòbil», segons anuncia el consistori.

Durant la presentació del projecte, realitzada divendres, 18 de novembre, en el Mercat Sagarra, l’alcaldessa Núria Parlon va destacar que «fem un pas més en el vessant social que ofereix la Grama per articular que els recursos dels Serveis Socials tinguin un seguiment des dels serveis municipals especialitzats, com comprar a botigues de Santa Coloma i als seus mercats municipals».

Les persones perceptores de les prestacions han d’utilitzar aquestes ajudes per adquirir productes de primera necessitat, d’alimentació, higiene i neteja, als comerços adherits al Circuit de Comerç Social. Queden exclosos productes com les begudes alcohòliques i ensucrades, llaminadures i bosses de plàstic.

Projecte pioner i innovador

El Pro-Grama Social ha sigut impulsat durant el bienni 2021-2022 com a projecte pioner i innovador, en el marc del Pla ApropAMB de suport a la cohesió social, l’economia de proximitat i la coproducció de serveis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Notícies relacionades

L’Ajuntament ha rebut una subvenció de 350.000 euros de l’AMB que ha permès la contractació d’un equip de 7 professionals, la unitat operativa per a la gestió i coordinació d’aquestes prestacions. A més, els pagaments en moneda digital permeten verificar el bon ús del recurs atorgat gràcies a l’aplicació informàtica de què disposa, cosa que millorarà el control i la fiscalització de les ajudes aprovades.

Llegeix totes les notícies de Santa Coloma a EL PERIÓDICO Santa Coloma

Temes:

Ajuntaments