Plagues

Santa Coloma porta a terme tractaments de reforç contra la processionària del pi

  • El mes passat es van realitzar controls i es van trobar punts on les mesures prèvies no havien evitat la seva proliferació

Santa Coloma porta a terme tractaments de reforç contra la processionària del pi
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Durant els últims dies, operaris de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) han realitzat un tractament específic de recordatori en algunes zones verdes contra l’eruga processionària del pi, com a reforç de la campanya de control que es va iniciar a la tardor.

El mes passat es van realitzar controls de monitoratge de l’evolució de la processionària i es van trobar alguns punts concrets on no s’havia evitat la seva proliferació i, per tant, «s’han hagut d’aplicar ara tractaments específics com a recordatori en aquestes zones», apunten des del consistori.

Així des de l’Ajuntament expliquen també que al setembre es va començar a tractar més de dos-cents pins i cedres amb endoteràpia als llocs amb més afluència de persones i animals domèstics. L’endoteràpia és una tècnica alternativa als tractaments químics tradicionals, un mètode de tractament fitosanitari de l’arbratge «amb baix impacte mediambiental i mínim risc per a les persones», ja que s’injecta el tractament en el tronc i, per tant, no es polvoritza.

A les zones en les quals no va ser possible aplicar aquest nou mètode, es van realitzar els habituals tractaments per atomització.

L’eruga processionària

La processionària del pi (‘Thaumetopoea pityocampa’) és una plaga molt coneguda dels nostres boscos i jardins que s’identifica ràpidament per la presència de les típiques bosses de pèls blancs a les branques dels pins i, a la primavera, per la presència de processons d’erugues que causen efectes urticants si es toquen o si hi ha massa acostament. Les erugues també poden causar danys importants als ulls, a persones al·lèrgiques i a animals domèstics.

Les papallones neixen a l’estiu i posteriorment les femelles posen ous dalt de les fulles dels pins. Al cap d’un mes neixen les erugues que s’alimenten d’aquestes fulles. En aquest moment és l’estadi més vulnerable de la plaga i, per tant, l’idoni per realitzar tractament.

Notícies relacionades

Quan arriba el fred, les erugues formen les bosses de pèls sedosos dins de les quals passen l’hivern fora de perill de les baixes temperatures, i d’on surten a les nits per alimentar-se de les fulles de pi de l’entorn més pròxim. Al final de l’hivern baixen dels arbres i formen les processons amb l’objectiu de buscar un lloc adequat per enterrar-se i construir el capoll, on fan la crisalidació, i donen lloc a noves papallones l’estiu següent, si bé que algunes poden tardar dos o més anys a fer-ho.

Més notícies de Santa Coloma a l’edició local d’EL PERIÓDICO