Medi ambient

Santa Coloma de Gramenet inicia la renaturalització del riu Besòs

  • La primera fase contempla la generació de llacunes al marge dret del riu i la creació d’un gran espai d’educació ambiental

  • El projecte té un pressupost d’un milió d’euros i està finançat per l’AMB (70%) i l’Ajuntament de Santa Coloma (30%)

3
Es llegeix en minuts
ACN
El Periódico

El riu que durant molts anys va ser una claveguera a l’àrea metropolitana de Barcelona està cada vegada més a prop de recuperar tot el que li ha tret la intervenció humana. Fa 22 anys, el Besòs ja es va recuperar com a infraestructura verda, amb la posada en marxa del parc fluvial, però ara es viu un nou punt d’inflexió. Aquest gener s’han iniciat els treballs de renaturalització al tram de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès). L’objectiu és millorar-ne la biodiversitat, augmentar la resiliència de l’ecosistema fluvial i millorar les condicions per al desenvolupament de la fauna. En aquest sentit, la primera fase de renaturalització contempla la generació de llacunes al marge dret del riu i la creació d’un gran espai d’educació ambiental visitable.

Aquesta llacuna didàctica serà una gran aula ambiental a l’aire lliure pensada per a famílies, escoles i estudiants universitaris. Es crearan diferents itineraris pedagògics integrats a l’ecosistema fluvial per facilitar l’observació i el coneixement dels diferents hàbitats i espècies que hi ha al riu. Aigües amunt, el projecte reserva un espai per a la generació d’hàbitats on es pugui protegir la intimitat de les espècies i que aquestes es puguin desenvolupar de la forma més natural possible. El director del projecte, Tomás Carrión, detalla que s’han projectat diferents espais lacunars envoltats de vegetació autòctona.

En aquest sentit, el projecte de renaturalització del riu Besòs preveu també estudiar la millor manera d’erradicar de l’entorn fluvial la canya americana, que és una espècie vegetal «exòtica i invasora». Al seu lloc es plantarà canyís (‘Phragmites communis’) i aloc (‘Vitex agnus-castus’). «Reproduïm amb intervenció humana el que la naturalesa faria de forma natural», detalla Carrión.

Amb aquesta intervenció es preveu que les poblacions de peixos, amfibis i rèptils es desenvolupin amb plenitud i es converteixin alhora en font d’alimentació per a ocells i mamífers que ja hi ha a la zona. En aquest sentit, un dels objectius ambientals del projecte és també consolidar la presència de la llúdria al tram final del riu Besòs.

2027: la data per a l’acabament del projecte

El director del projecte explica que les comunitats vegetals i animals dels rius mediterranis són capaces d’absorbir l’impacte del canvi climàtic millor que els espais excessivament transformats. Amb aquest projecte Carrión detalla que es busca «recuperar l’estructura del que seria en un estat natural l’ecosistema fluvial d’un riu mediterrani».

En una segona fase, el projecte farà el salt també al marge esquerre del riu per «connectar» el Besòs amb el parc de Can Zam i posteriorment es treballarà en la transformació del tram del riu que s’endinsa a Montcada i Reixac. Segons el calendari de treball, la renaturalització es completaria el 2027.

Un milió d’euros

El vicepresident executiu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Antoni Balmón, i l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, han presentat públicament l’inici de les obres d’aquest refugi de biodiversitat al passeig de la Salzereda de Santa Coloma.

Balmón afirma que «no només ens quedarem en la recuperació paisatgística», sinó que pretenen «establir una agenda orientada cap al futur, basada en la sostenibilitat i el medi ambient». Per la seva banda, Parlon ha remarcat que «tres administracions públiques treballen perquè aquest sigui un entorn de salut i biodiversitat, i sobretot per recuperar-lo per als usos ciutadans, no només de la gent de Santa Coloma».

Notícies relacionades

L’àmbit d’actuació d’aquesta fase 1 de les obres comprèn l’espai del curs entre el pont Vell i Can Zam. El projecte té un pressupost d’un milió d’euros i està finançat per l’AMB (70%) i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (30%), amb ajuda europea del FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional).

Més notícies de Santa Coloma a l’edició local d’EL PERIÓDICO