Col·lectius vulnerables

Santa Coloma organitza un recompte per saber quantes persones sense sostre hi ha a la ciutat

  • Una cinquantena de voluntaris s’han apuntat a la iniciativa impulsada per l’entitat colomenca Ningú Sense Llar Gramenet

  • L’objectiu és «fer una fotografia de la situació del sensellarisme a Santa Coloma» i ajudar amb això a visibilitzar el problema

Santa Coloma organitza un recompte per saber quantes persones sense sostre hi ha a la ciutat
3
Es llegeix en minuts

Cinquanta persones s’han apuntat a participar en el recompte de les persones sense sostre que actualment dormen als carrers de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) i que organitza Ningú Sense Llar Gramenet, una entitat colomenca dedicada a la lluita contra el sensellarisme. Aquesta actuació, que es portarà a terme dimecres 19 de maig entre les 21 h i la mitjanit, servirà per «fer una fotografia de la situació del sensellarisme a Santa Coloma», expliquen des de la plataforma.

Aquest serà el tercer recompte que Ningú Sense Llar portarà a terme a Santa Coloma des de la seva creació, després que la pandèmia de la Covid-19 provoqués que el 2020 no es pogués fer aquest recompte. En l’última actuació, realitzada el 2019, es van comptabilitzar 19 persones dormint al carrer.

Així, des de l’entitat expliquen que, en aquesta ocasió, els voluntaris es repartiran en grups de tres persones i, a excepció de l’equip que es quedarà en un punt de coordinació, pentinaran els carrers del municipi apuntant a totes les persones que vegin dormint al ras, així com en cotxes, caixers o tendes de campanya. Com a novetat, en el recompte que es desenvoluparà dimecres també participaran com a voluntaris tres mediadors del consistori, és a dir, les persones que habitualment treballen com enllaç entre les entitats socials del municipi i el consistori quan es detecta algun cas d’una persona sense sostre que necessita ajuda.

A part, des de la plataforma també han sol·licitat a l’Ajuntament les dades de persones que actualment es troben allotjades en serveis temporals, amb la intenció de completar una millor radiografia del sensellarisme a la ciutat.

Fer visible el problema

Des de Ningú Sense Llar Gramenet recorden que la situació econòmica que viuen milers de persones arran de l’aturada econòmica que s’ha viscut aquests mesos «ha fet que aparegui el risc de sensellarisme entre persones que han vist molt danyada la seva capacitat econòmica» per respondre als pagaments d’hipoteques i lloguers, així com d’altres necessitats bàsiques, cosa que s’ha vist en l’increment de persones necessitades d’ajudes socials o en l’alta demanda al Banc d’Aliments.

La novetat d’aquest recompte és que l’activitat no tindrà lloc únicament a Santa Coloma de Gramenet i, per primera vegada, es faran recomptes paral·lels la mateixa nit a tota la comarca del Barcelonès.

Amb aquesta actuació, les entitats busquen cridar l’atenció de la ciutadania sobre la problemàtica del sensellarisme, mentre fer reflexionar les institucions sobre la necessitat d’actuar sobre aquest tema amb «solucions fermes que no poden prolongar-se en el temps». 

Recompte a Badalona i l’Hospitalet

Com en el cas colomenc, la Taula Sense Llar de Badalona (Barcelonès) també ha organitzat el tercer recompte de persones sense llar a Badalona per a aquest dimecres 19 de maig, el mateix dia que es fa el recompte a Barcelona, Santa Coloma i l’Hospitalet de Llobregat. A Badalona l’actuació es farà de les 00.00 h a les 02.00 h de la matinada, també gràcies a la participació de les persones voluntàries que s’han apuntat.

En el cas de l’Hospitalet, l’acció tindrà lloc entre les 23.30 h i les 02.00 h i comptarà amb la participació de 150 persones voluntàries. Es dona la circumstància que l’Hospitalet és l’única de les 10 ciutats més poblades de Catalunya en la qual no s’ha realitzat cap recompte de persones sense llar.

Notícies relacionades

Així, les entitats participants –entre les quals figuren la Creu Roja de l’Hospitalet, Càritas, la Fundació La Vinya o les parròquies de la ciutat– han unit esforços per portar a terme aquesta iniciativa i han comptat amb la col·laboració i assessorament de la Fundació Arrels, que periòdicament organitza aquest recompte a Barcelona.

Més notícies de l’Hospitalet a l’edició local d’EL PERIÓDICO