Aposta per la gestió directa

Santa Coloma municipalitzarà la gestió de vuit guarderies de la ciutat

  • Aquestes escoles, de titularitat pública, passaran a ser gestionades per una empresa municipal

  • La previsió del govern local és iniciar ja el curs 2021-2022 vinent amb el procés finalitzat

  • Aquest servei compta amb un pressupost anual de 3,3 milions d’euros

Santa Coloma municipalitzarà la gestió de vuit guarderies de la ciutat
3
Es llegeix en minuts

El ple ordinari del mes d’abril de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) d’aquest dilluns 26 va aprovar la municipalització de la gestió de les vuit Escoles Infantils Municipals (de 0 a 3 anys) del municipi. Aquestes escoles bressol, de titularitat pública, estaven gestionats fins ara per quatre empreses privades sotmeses a licitació del servei, que compta amb un pressupost anual és de 3.300.000 euros.

Així, l’Ajuntament procedirà a la constitució d’una empresa municipal, que serà l’encarregada de gestionar l’etapa educativa pública de 0 a 3 anys. La decisió s’ha pres tenint en compte que tots els contractes amb les empreses que actualment gestionen aquest servei –Suara Serveis, INCOOP, KoalaSoluciones Educativas, Projectes i Gestió de Serveis Socials i Llin-Car– poden liquidar-se a 31 d’agost del 2021, o bé perquè estan en situació de pròrroga de contracte o bé perquè finalitza el període del contracte que determina el plec de condicions. «Excepte el d’una escola, que finalitza el 31 de maig», matisen des del consistori.

D’aquesta manera, la previsió és iniciar ja el curs 2021-2022 vinent amb el procés finalitzat i, per tant, amb la gestió directa del servei. L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, considera que «és una prioritat d’aquest govern municipal millorar la qualitat de totes les etapes educatives, però especialment la de 0 a 3 anys». Parlon apunta que la municipalització de la gestió «suposarà un salt de qualitat, optimitzant els recursos públics i millorant el control».

Actualment hi ha vuit guarderies de titularitat municipal: l’Ànec, la Cigonya, els Pins, les Oliveres, l’Esquirol, la Maduixa, l’Oreneta i la Sargantana, les quals estan repartides per tots els districtes de Santa Coloma. A més, hi ha cinc guarderies privades més a la ciutat.

Subrogar la plantilla

La plantilla de treballadores és actualment de 143 professionals de diferents àmbits, «tot i que aquesta xifra pot variar a causa de les reduccions i mitges jornades», assenyalen des del consistori. La voluntat del govern local, afirmen, és subrogar la totalitat de les treballadores que presten serveis a les guarderies, tal com marquen la llei i els convenis col·lectius, «en les mateixes condicions que regien en la seva anterior relació laboral».

Així, afegeixen, en el cas de la subrogació a l’empresa municipal, «tot el personal es podrà mantenir en el seu lloc de treball» i, per a les posteriors incorporacions, serà la mateixa empresa municipal la que hagi de portar a terme els processos de selecció i contractació, com en la resta dels serveis municipals.

Per part del grup de Ciutadans a l’Ajuntament, Salvador Tovar va recordar que en una junta de portaveus extraordinària es va reconèixer que hi ha una «dispersió» en relació amb les condicions laborals i salarials entre les treballadores de diferents guarderies i, va afegir: «Esperem que cap treballadora pateixi cap tipus de perjudici en les seves condicions laborals i salarials i que la igualtat de condicions es faci sempre a l’alça». També des d’En Comú Podem, Jesús Sánchez, va demanar «celeritat» en el procés d’aconseguir millors condicions laborals per a les treballadores.

Més places per al 2022

Durant el 2020-2021 s’han ofert 646 places a les escoles bressol públiques colomenques i des del consistori assenyalen que el curs vinent es mantindrà aquesta oferta, que «es preveu ampliar per al curs 2022-2023» amb l’obertura d’una nova guarderia municipal.

Actualment, la quota d’escolarització és de 142,42 euros, en horari de 9.00 h a 12.00 h i de 15.00 h a 17.00 h, tot i que s’han de tenir en compte els preus d’altres serveis com el menjador o l’acollida. El consistori assumeix el 63% del cost, mentre que les famílies contribueixen amb el 37% restant. Així des de l’Ajuntament assenyalen que el canvi en la gestió «no suposarà cap impacte econòmic en les famílies», és a dir, que, per ara, el nou model no implicarà ni un augment ni una rebaixa per als usuaris.

També en aquest aspecte, des de l’Ajuntament incideixen que l’últim any es van concedir 144 beques a les famílies colomenques, cosa que representa el 87% de les sol·licitades.

L’oposició celebra la municipalització

Els grups municipals de l’oposició ERC i En Comú Podem van celebrar la notícia i van aprofitar per instar al govern local que continuï apostant per la municipalització d’altres serveis públics.

Notícies relacionades

«Els animem que siguin valents i que també s’aposti per la municipalització d’altres serveis, com el cementiri, el servei de neteja dels edificis municipals, o, com han fet altres municipis pròxims, el servei d’aigua», va expressar el regidor d’ERC Sam Núñez.

Més notícies de Santa Coloma a l’edició local d’EL PERIÓDICO