CONFLICTE METROPOLITÀ

Albiol, Parlon i Callau acusen Janet Sanz d'autoritarisme en la gestió del Consorci del Besòs

L'ens es nega a assumir serveis que prestava el desaparegut Consell Comarcal del Barcelonès

Demanen que Sanz convoqui el Consell Executiu de manera extraordinària per debatre la qüestió

zentauroepp48410994 barcelona janet sanz190531185621

zentauroepp48410994 barcelona janet sanz190531185621 / Nazaret Romero

2
Es llegeix en minuts
ACN

Els alcaldes de Badalona, Xavier García Albiol; Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, han enviat una dura carta a la presidenta del Consorci del Besòs en representació de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, acusant-la d’«imposar» decisions sense tenir en compte la resta de socis.

L’enuig dels alcaldes neix després que proposessin al Consorci del Besòs que assumís la gestió de la gossera comarcal i del servei de taxi adaptat, que fins al 2019 assumia el desaparegut Consell Comarcal del Barcelonès. Els alcaldes denuncien que Sanz ha decidit «unilateralment» tancar la porta a aquesta possibilitat, impedir fins i tot que es pugui arribar a debatre i amagar informes jurídics que avalarien la proposta.

Segons l’escrit dels alcaldes, al qual ha tingut accés l’ACN, retreuen a Janet Sanz que decidís que el Consorci no podia assumir aquests serveis «sense cap tipus de respecte a la participació dels òrgans col·legiats del Consorci» i que «imposés el seu criteri» sense escoltar l’opinió de la resta d’ajuntaments consorciats.

«Amb escoltar-los no n’hi ha prou, creiem fermament que un Consorci de col·laboració supramunicipal requereix acords basats en el consens i no en la imposició radical». A més, segueix la missiva, la decisió «es va fer sense transparència», ja que «cap dels representants del Comitè Executiu disposaven dels estudis jurídics que paradoxalment avalen aquesta possibilitat».

Fonts pròximes als alcaldes asseguren a l’ACN que no hi ha hagut cap «participació democràtica» en aquest assumpte i que la decisió de la presidència respon únicament a motivacions «polítiques». En l’escrit, Albiol, Parlon i Callau demanen a Janet Sanz que reconsideri la decisió i que convoqui el Consell Executiu de manera extraordinària per debatre la qüestió.

Gossera i taxi adaptat

L’objectiu dels tres ajuntaments és que el Consorci del Besòs pugui assumir la gestió de serveis que van quedar en l’aire amb l’extinció del Consell Comarcal del Barcelonès, a finals del 2019. Dels tres serveis que els preocupen, el de les beques menjador ja l’assumeix l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), però n’hi ha dos més que estan «penjats».

Es tracta del servei de taxi per a persones discapacitades, que fins al 31 de gener del 2021 també assumeix l’AMB per donar temps als Ajuntaments reorganitzar-se, i la gestió de la gossera comarcal, ubicada a Badalona i que durant l’últim any han gestionat de manera mancomunada els tres consistoris.

Des dels ajuntaments, no obstant, defensen que l’objecte social d’aquests dos serveis encaixa perfectament amb els estatuts del Consorci del Besòs i recorden que hi ha estudis jurídics que avalen l’opció que l’ens pugui fer-se càrrec. Si ho haguessin d’assumir directament els Ajuntaments es crearia un greuge respecte a altres municipis de l’àrea metropolitana, avisen.

Notícies relacionades

Cada any, la gestió de la gossera comarcal té un cost d’uns 430.000 euros i el servei de transport esporàdic adaptat de poc més de 150.000 euros.

Més notícies de Badalona i de Santa Coloma en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA