Durant 10 anys

Santa Coloma de Gramenet ret homenatge a l'alcalde que va modernitzar la ciutat

Entre els actes destaca l'exposició "Llorenç Serra. Una mirada de futur" i les visites amb itineraris teatralitzats

lloren-serra

lloren-serra

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’alcalde Llorenç Serra Badosa (1866-1918) va fer molt per a Santa Coloma de Gramenet quan aquesta localitat només era un poble de 1.500 habitants i ara la ciutat, amb motiu del centenari de la seva mort, el vol homenatjar. Entre els diversos actes previstos, destaca l’exposició "Llorenç Serra. Una mirada de futur", que es podrà veure al Museu Torre Balldovina fins al 21 d’octubre. La mostra recorda la figura de qui també va ser propietari al servei de la família Sagarra (relacionada amb el reconegut poeta Josep Maria de Sagarra) i va presidir l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet durant 10 anys (del 1906 al 1918, excepte el bienni 1914-15).

La mostra endinsa el visitant en la Santa Coloma de començaments de segle i dona a conèixer qui va ser i què va representar Llorenç Serra per a aquesta ciutat, fent un repàs per la seva trajectòria en les diferents facetes: familiar, professional i política. I és que durant els anys que Llorenç Serra va estar al capdavant de l’ajuntament, Santa Coloma va fer un gran salt endavant, ja que va introduir millores en els serveis, les infraestructures i els equipaments, com l’enllumenat públic, el telèfon o el laboratori bacteriològic municipal. També va impulsar la construcció del primer pont sobre el riu Besòs, que va comunicar la població amb Barcelona. Tots aquests canvis van permetre un impuls definitiu del poble cap a la modernització.

Serra també va ser el primer alcalde que va planejar urbanísticament una nova Santa Coloma, amb un projecte de creixement del poble estructurat, amb avingudes i eixamplaments, alguns dels quals han arribat fins avui, com el passeig de l’Església, la zona del Mercat Sagarra o el barri del Ru. Aquest projecte, que només es va dur a terme parcialment, va marcar el futur de Santa Coloma. I aquesta mirada de futur és la que s’ha plasmat en l’exposició.

Un home del seu temps

Llorenç Serra va ser un colomenc orgullós de ser-ho i un home del seu temps. Persona peculiar, segura de si mateixa, responsable i fermament implicada en el benestar dels seus conciutadans, es va convertir en un home molt respectat i ben considerat per la població i pels prohoms del país. Pagès i casolà, va passar la seva vida a la Torre Balldovina al servei de la família Sagarra, tal com ens el descriu el poeta i escriptor Josep Maria de Sagarra en les seves memòries. I és en aquest mateix lloc on ara s’acull l’exposició.

El 31 de desembre de 1913, el mateix dia que es va col·locar la primera pedra del pont del riu Besòs, ell va deixar l’alcaldia, i el poble li va retre un homenatge i li va dedicar un escrit, que s’ha volgut reproduir en el catàleg de l’exposició, el qual mostra el seu profund agraïment per la feina realitzada com a alcalde.

 La mort prematura de Llorenç Serra, quan només tenia 51 anys, el 1918, va colpejar la ciutadania. Aquest any, el dia 9 de setembre, farà 100 anys. Per això el museu municipal presenta aquesta exposició, per recordar i commemorar el primer centenari de la seva mort.

Notícies relacionades

Entorn de l’exposició, també s’ha programat una visita a l’exposició teatralitzada "Josep Maria de Sagarra recorda Llorenç Serra", conduïda per un personatge de l’escriptor Josep Maria de Sagarra, el diumenge 9 de setembre i el dissabte 22 de setembre, a les 12 h, així com un itinerari teatralitzat "En Pascali recorda Llorenç Serra", guiat pel personatge local de Pere Pascali, el dissabte 29 de setembre i el diumenge 21 d’octubre, a les 11 h . Es tracta d’un itinerari per la ciutat que finalitza al museu.

Més notícies de Santa Coloma de Gramenet